Co zrobić, by dolegliwości minęły?

Cytuję poprzedni tekst, który Pani wysłałem i odpowiedź na moje pytanie. "Witam... Proszę o interpretację wyników badań: wynik (norma): sód (Na+) 141 mmol/L (136 - 145), potas (K+) 4,4 mmol/L (3,5 - 5,1), wapń (Ca+2) 1,30 mmol/L (1,12 - 1,32), wynik (wartości referencyjne): trójglicerydy 113,6 mg/dl (30,0 -150,0), cholesterol 169,4 mg/dl (130,0-200,0), HDL cholesterol 39,7 mg/dl (35,0-70,0), LDL cholesterol 107,0 mg/dl (60,0-130,0). Wiek 26 lat. Proszę o rzetelną i szczegółową interpretację wyników badań... Poza tym proszę odpowiedzieć: czy wynik HDL - 39,7 mg/dl nie jest zbyt niski i jaki to ma wpływ.... jaki mają wpływ poszczególne wyniki badań..... itd. Z góry dziękuję. słowa kluczowe: badania krwi cholesterol HDL LDL lipidogram triglicerydy Lekarz Magdalena Parys Witam! Przedstawione wyniki - poza jednym parametrem - są prawidłowe i nie wymagają dodatkowego komentarza. Wspomnianym odchyleniem jest - jak Pan słusznie zauważył - stężenie cholesterolu HDL, zwanego potocznie "dobrym cholesterolem". Jego wartość w przypadku mężczyzn powinna wynosić powyżej 40 mg/dl. Niższe stężenia wiążą się z podwyższonym ryzykiem sercowo-naczyniowym, wynikającym głównie z rozwoju miażdżycy tętnic. Innymi słowy ryzyko, to dotyczy występowania chorób wynikających z rozwoju miażdżycy, do których należą choroba niedokrwienna serca i związany z nią zawał serca oraz udar niedokrwienny mózgu, jak również wszelkie choroby, do których może dochodzić w wyniku zwężenia naczyń tętniczych bądź ich zamknięcia przez fragmenty blaszki miażdżycowej. Procesy takie prowadzić mogą do upośledzenia ukrwienia bądź jego zupełnego odcięcia i następowej martwicy pozbawionego tlenu i substancji odżywczych narządu bądź jego części. Stężenie HDL niższe niż przytoczona przeze mnie wartość minimalna, nie świadczy o rozwiniętej miażdżycy tętnic ani nawet nie przesądza o jej rozwoju. Stanowi jednak ważny sygnał, mówiący o zwiększonym ryzyku rozwoju choroby. Powinno to skłaniać do zmiany trybu życia, polegającej na uprawianiu regularnej aktywności fizycznej, zdrowej diecie - zawierającej tłuszcze nienasycone a eliminującej nasycone, zastępującej węglowodany proste złożonymi, bogatej w owoce, warzywa, ryby. W przypadku palaczy konieczne jest zaprzestanie palenia. Ważna jest kontrola stężenia glukozy, wartości ciśnienia tętniczego oraz masy ciała." A oto szczegółowe informacje na temat mojego obecnego trybu życia: W chwili obecnej ważę 96 kg i moja waga wzrosła w stosunku do poprzedniej sprzed 3 miesięcy o 8 kg, od paru miesięcy mam uczucie zimnych dłoni i stóp (pisałem o tym temacie wcześniej) i uczucie chrypki z samego rana i kataru. Wyniki, z tego co Pani doktor stwierdziła, prawie wszystkie są w porządku... Ponadto mam zazwyczaj wysokie ciśnienie (częściej występuje wysokie niż normalne)... Mam 26 lat, od 3 miesięcy, od czasu do czasu, pojawiają się lekkie bóle - pulsowania w lewej części klatki piersiowej (górna lewa część), a mój charakter pracy - jestem przedstawicielem handlowym, i co się z tym wiąże, rzadko bywam w domu - głównie nocuję w hotelach i jadam o różnych porach dnia... Śniadanie normalnie z samego rana, a później drugi posiłek, główny, i zarazem jedyny poza śniadaniem w ciągu dnia, spożywam w różnych porach (śniadanie 7:30; główny posiłek - zazwyczaj jest to godzina 17 lub późniejsza, rzadko kiedy zdarza mi się jadać wcześniej np. o 15, czasami jadam między głównym posiłkiem jedzenie w postaci 2 do 3 serków... Ggłówny posiłek jest to zestaw obiadowy np. frytki, zestaw surówek, schabowy lub ryby i sok. Od czasu do czasu spożywam też mleko w ciągu tygodnia, ale nie przegotowane, tylko przelane z kartonu lub plastikowej butelki... Bywam w domu w sobotę i w niedzielę, i jedzenie wtedy spożywam 3 razy w ciągu dnia wraz ze śniadaniem. Poprzednio pracowałem fizycznie i wówczas nie miałem takich problemów ze stopami i dłońmi (uczucie zimna co jakiś czas)... a więc miałem bardziej aktywny tryb życia, czego nie można powiedzieć o obecnej pracy przedstawiciela (jako przedstawiciel pracuję ponad 1 rok czasu)... Jest to na pewno praca stresująca itd., ale ja staram się jak najmniej stresować i przejmować, tylko po prostu wykonuję swoją pracę jak mogę, ale ograniczam sytuacje stresowe... Proszę przeczytać moją "historię" i wiadomości, które do Was pisałem, i proszę, jeśli jest taka możliwość, o długą i szczegółową opinię na temat mojej dolegliwości, i co mam zrobić, żeby to wszystko się zmieniło na moją korzyść... Z góry dziękuję.

Pytanie zadane 05-02-2010r. o 00:00
 Redakcja abcZdrowie porady udziela Redakcja abcZdrowie

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.

Porada eksperta

Witam!

Najważniejszą i kluczową rzeczą jest fakt, iż zdaje Pan sobie sprawę, że prowadzony obecnie tryb życia nie jest korzystny dla zdrowia. Ponadto wie Pan również, które jego elementy negatywnie oddziałują na kondycję fizyczną. Z opisu wynika, że organizm zaczyna wysyłać już niepokojące sygnały, jakimi są podwyższone wartości ciśnienia czy bóle w klatce piersiowej. Marznięcie rąk i stóp oraz chrypka wymagają weryfikacji w gabinecie lekarskim - przede wszystkim szczegółowszego wywiadu i badania fizykalnego.

Nie podał Pan wzrostu, więc trudno mi zweryfikować BMI. Jeśli jednak masa ciała jest nadmierna, należy starać się ją obniżyć. Wskazane jest też zwrócenie większej uwagi na sposób odżywiania - spożywanie regularnych, niezbyt obfitych posiłków zawierających odpowiednią ilość dobrej jakości składników, których raczej trudno szukać w jedzeniu typu fast food.

Warto wybierać chude, najlepiej drobiowe mięso, 2-3 razy w tygodniu zastępując je rybami, węglowodany proste zastępować złożonymi, zawierającymi dużą ilość błonnika, oraz pamiętać o wzbogacaniu diety w warzywa i owoce.

Wskazana jest też kontrola stężenia glukozy na czczo, którego nie ma wśród wymienionych przez Pana wyników.

Jak wspomniałam w poprzedniej odpowiedzi - w przypadku palenia papierosów, należy tego zaprzestać. Nieodzowna jest również regularna aktywność fizyczna.

Wskazana jest wizyta w gabinecie lekarskim w celu zweryfikowania wartości ciśnienia tętniczego i ewentualnego włączenia leczenia. Warto również wykonać badanie EKG.

Pozdrawiam

Artykuły na ten temat:
Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Komentarze
Wyloguj

Porady ekspertów

Zdrowe zwiększenie wagi ciała

Witam, mam na imię Marcin i ważę 49 kg, 165 cm wzrostu i mam 22 lata. Chcę przybrać na masie...

mgr Aleksandra Kilen-Zasieczna Porady udziela mgr Aleksandra Kilen-Zasieczna dietetyk w poradni dietetycznej JeszFresh w Warszawie.
Budzę się i jem w nocy. Jak się od tego odzwyczaić?

Mam 30 lat i jestem kobietą. Od dziecka (około 13 lat) podjadałam w nocy. Ważę 56 kg, mam 164...

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
O czym świadczy taka reakcja mojego przewodu pokarmowego?

Dzień dobry. Chciałbym się dowiedzieć - bardzo lubię majonez, a po zjedzeniu muszę iśc do...

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
Zalety żywności ekologicznej i konwencjonalnej

Dzień dobry, moje pytanie dotyczy żywności ekologicznej i konwencjonalnej. Czytałam, że żywność...

mgr Aneta Kościołek Porady udziela mgr Aneta Kościołek dietetyk, biotechnolog, specjalista ds. zdrowia publicznego. Doktorantka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Czy produkty light zawierają rakotwórczy aspartam?

Słyszałam, że produkty light zawierają niebezpieczny rakotwórczy aspartam. Czy to prawda...

mgr Marta Michalak-Tomasik Porady udziela mgr Marta Michalak-Tomasik dietetyk, współautorka książki pt. „Leki i pożywienie – interakcje”.
Przyczyna wzrastającego apetytu

Mam 18 lat. Jestem bardzo aktywna fizycznie. Moja waga to 61 kg, wzrost 163 cm. Jednak ostatnio...

mgr Katarzyna Mazowska Porady udziela mgr Katarzyna Mazowska dietetyk, autorka wielu tekstów dotyczących problematyki odchudzania i zdrowego żywienia.
O płatkach kukurydzianych...

Czy mogę schudnąć jedząc na śniadanie i kolację płatki kukurydziane, w których w 100...

mgr Katarzyna Mazowska Porady udziela mgr Katarzyna Mazowska dietetyk, autorka wielu tekstów dotyczących problematyki odchudzania i zdrowego żywienia.
pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij