Kontrola poziomu cukru - dlaczego jest ważna?
Lekarze wykrywają coraz więcej przypadków cukrzycy. To obecnie choroba cywilizacyjna. Dlatego warto systematycznie badać poziom cukru. Prof. Władysław Grzeszczak wyjaśnia, dlaczego kontrola cukru jest taka ważna.
Witam, czy chodzi o indeks glikemiczny? Indeks glikemiczny wyliczany jest dla poszczególnych produktów żywieniowych. Można także obliczyć ładunek glikemiczny np. posiłku.
W dietetyce mamy pojecie indeksu glikemicznego, ale on dotyczy całej populacji, nie spotkałam się z indywidualnym. Kwestia bardziej indywidualna to jak organizm reaguje na poszczególne grupy indeksowe: niski, średni, wysoki, a raczej jak zachowuje się jego gospodarka hormonalna ( głównie insulina)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak dobierać produkty w cukrzycy? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Czym jest indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Co znaczą te oznaczenia przy obliczaniu indeksu glikemicznego? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy te wyniki jednoznacznie wskazują na insulinooporność? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Czy można jeść grejpfruta przy cukrzycy? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Indeks glikemiczny a leczenie cukrzycy – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Wynik testu obciążenia glukozą u 26-latki – odpowiada Dr n. med. Martyna Olesińska-Mader
- Czy indeks glikemiczny czekolady jest wysoki? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jakie owoce można jeść przy cukrzycy? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- W jaki sposób posługiwać się indeksem glikemicznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska