Indeks glikemiczny w cukrzycy
Indeks glikemiczny oznacza poziom glukozy we krwi po spożyciu posiłku. Czy dla cukrzyka powinno to mieć znaczenie? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.
Jogurt naturalny jest bardzo wartościowym produktem spożywczym, którego korzyści dla przewodu pokarmowego są nieocenione. W porównaniu ze zwyczajnym mlekiem jest lepiej przyswajalny, zawiera mniej laktozy. Bakterie fermentacji mlekowej występujące w jogurcie nie mogą kolonizować przewodu pokarmowego człowieka (nie są zaliczane do tzw. probiotyków), ale wytwarzane przez nie metabolity wpływają korzystnie na pożyteczną mikroflorę jelitową, działają bakteriostatycznie w stosunku do patogenów i mogą stymulować układ odpornościowy człowieka. To właśnie obserwacja dobrego zdrowia i długiego życia wśród u osób spożywających jogurt naturalny doprowadziła do odkrycia korzystnego wpływu bakterii fermentacji mlekowej na organizm człowieka i do popularyzacji spożycia fermentowanych napojów mlecznych na całym świecie. Także zachęcam do spożywania jogurtu (proszę tylko zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu - teraz pojawiło się na rynku wiele jogurtów greckich, kremowych, śmietankowych, które zawierają ponad 8% tłuszczu i mogą znacznie podnieść kaloryczność diety spożywane w większej ilości),
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Domowy jogurt owsiany a flora bakteryjna – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czym się różni drób od wieprzowiny? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Czy taki sposób odżywiania jest dobry? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Czy taki jogurt można jeść w ciąży? – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Wartości odżywcze łososia – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Zalety zdrowotne kefiru i maślanki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jogurt naturalny przy diecie odchudzającej 2000 kcal – odpowiada Dr Anna Brinken
- Odchudzanie a spożywanie mieszanki warzyw na patelnię – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
- Codzienne spożywanie jogurtu – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czy można utyć od jedzenia śliwek? – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
artykuły
Zdrowie w jelitach - "centrum dowodzenia" naszego organizmu
Dietetyk Klaudia Wiśniewska, ekspert kampanii "int
Lactobacillus - gatunki, występowanie i działanie
Lactobacillus to najliczniejsze spośród wszystkich
Probiotyki - działanie, zastosowanie, naturalne źródła probiotyków
Probiotyki to preparaty doustne zawierające żywe,