Czy kawa niszczy organizm?

Piję dużo kawy rozpuszczalnej. Lekarz rodzinny kazał mi z niej całkowicie zrezygnować na rzecz kawy naturalnej, bo podobno ta pierwsza zawiera szkodliwe dla zdrowia substancje i tylko zamula organizm. Czy to prawda?
MĘŻCZYZNA, 33 LAT ponad rok temu

Komu polecany jest żeń-szeń?

Witam wszystko w nadmiarze szkodzi. Kawa rozpuszczalna to produkt wysoko przetworzony czyli daleki od natury. Dla amatorów kawy zaleca się picie kawy naturalnej ale z ekspresu i to do 3 filiżanek na dobę. W zestawieniu: kawa rozpuszczalna, naturalna sypana i naturalna z ekspresu najzdrowsza jest z ekspresu, później parzona tradycyjnie a na końcu rozpuszczalna. Polecam przeczytać skład kawy rozpuszczalnej a zrozumie Pani jak daleka jest od natury. Pozdrawiam

0

Witam serdecznie,
kofeina zawarta w kawie, niezależnie od jej rodzaju należy do substancji psychoaktywnych, które oddziałują na ośrodkowy układ nerwowy i mogą spowodować uzależnienie. Kawie przypisuje się pewne właściwości zdrowotne, ale także szereg negatywnych substancji ubocznych. Z tego względu jest to napój, którego nie powinno się nadużywać i należy go stosować z ograniczeniem do 1-2 filiżanek dziennie. Kawa rozpuszczalna faktycznie jest produktem wysokoprzetworzonym mogącym zawierać pozostałości rozpuszczalników i innych zanieczyszczeń stosowanych przy jej produkcji. Jednak także w kawie palonej stwierdza się substancje o niekorzystnym wpływie na zdrowie, m.in. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne o działaniu kancerogennym. Niektórzy pacjenci powinni w ogóle wyeliminować kawę ze swojego menu. Są to m.in osoby z nadciśnieniem, problemami żołądkowymi, czy osteoporozą. Najrozsądniejsze wydaje się picie naturalnej kawy filtrowanej, która zawiera najmniej zanieczyszczeń. Proszę jednak pamiętać, że kawa zakwasza organizm i może źle wpływać na równowagę flory jelitowej, dlatego warto co jakiś czas oczyszczać organizm z kofeiny zastępując ją np. sokami warzywnymi. Pozdrawiam

0

Właściwie tak, najbardziej wskazana kawa pod względem zdrowotnym to kawa ziarnista naturalna i parzona w ekspresie. Natomiast, jeśli nie ma Pan konkretnych schorzeń ukł. pokarmowego, to przede wszystkim proszę pamiętać o ważnej zasadzie by nie pijać kawy na czczo i pijać wszystkie rodzaje kaw w rozsądnych ilościach- kawa to jednak używka. I wzbogacać dietę w sposób naturalny w witaminy i składniki mineralne. Pozdrawiam.

0
Mgr Anna S Dietetyka
35 poziom zaufania

Witam, oczywiście podczas suszenia czy liofilizacji (czyli obróbki kawy do postaci rozpuszczalnej) dochodzi do pewnych procesów zmieniających skład kawy. Jednak NIE uważam, że przez te procesy kawa taka zaczyna być niezdrowa, toksyczna. Poza tym co to znaczy, że zamula organizm?? Liofilizacja obniża zawartość kofeiny w kawie (co jest dobre), a także obniża zawartość cennych antyoksydantów (co jest stratą). 1-2 filiżanki kawy dziennie, niezależnie od tego czy jest to kawa parzona czy rozpuszczalna sa w porządku i nie trzeba się zamartwiać o ich zgubnym wpływie na zdrowie. Natomiast picie powyżej 4 filiżanek będzie już dawką za dużą dla organizmu niezależnie od rodzaju kawy.

0

Kawa rozpuszczalna z prawdziwym naparem kawy ma faktycznie niewiele wspólnego, ale z piciem tej naturalnej też bym nie przesadzała, bowiem poprzez właściwości odwadniające może przyczynić się do wypłukiwania mikroelementów, między innymi magnezu i potasu.
Pozdrawiam i zapraszam na moją stronę internetową www.dietoterapia.waw.pl

0

witam
spore znaczenie ma jakość kawy, jak również ilość. Warto zachować umiar i kupować lepsze produkty. Aby podnieść poziom energii lepiej by było zastosować naturalne suplementy diety, które zadziałają dłużej w czasie.
Pozdrawiam i zapraszam.

0

Witam serdecznie,
Kawa jest używką tak jak palenie papierosów, zatem jednym słowem mogę stwierdzić iż tak, kawa w pewien sposób "niszczy" nasz organizm. Przede wszystkim zakwasza i wychładza, a co za tym idzie wpływa na naszą odporność. Prawdą jest również że kawa rozpuszczalna jest gorsza niż ta zwykła, sypana z uwagi na sposób jej wytwarzania i przetwarzania. Jeśli chcemy nieco zmniejszyć negatywne działanie kawy to należy dodać do nie po szczypcie cynamonu, imbiru i kardamonu.
Pozdrawiam,
Małgorzata Ledwoń

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty