Czemu nie możemy schudnąć?
Mordercze treningi, rygorystyczna dieta, a waga ani drgnie? Wiele osób ma problem ze schudnięciem. Obejrzyj film i dowiedz się, co może być tego przyczyną.
Witam!
Makaron jest jednym z produktów dostarczających węglowodanów, dlatego jest zalecany w naszym jadłospisie. Polecam makaron z pełnego ziarna, ponieważ jest źródłem energii oraz minerałów, a do tego ma niższy indeks glikemiczny niż makaron pszenny (biały).
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam, makarony są to produkty, które powstały z mąki (produkt przetworzony) stąd ogólnie makaron ma średni indeks jeśli mówimy o razowym, z pszenicy durum, natomiast z białej mąki ma już wysoki indeks.
Makaron pełnoziarnisty ugotowany al dente ma niski IG. Nitki ugotowane do miękkości - wprost przeciwnie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy każdy makaron tuczy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy makaron z mąki durum jest zdrowy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- W jaki sposób posługiwać się indeksem glikemicznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta a spożywanie makaronu – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Małgorzata Piszewska
- Obróbka termiczna a indeks glikemiczny – odpowiada Natalia Ulewicz
- Odżywianie się zgodnie z niskim indeksem glikemicznym – odpowiada Amelia Świsłowska
- Układanie posiłków z produktami o wysokim IG – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jaki indeks glikemiczny ma chleb graham? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jaki indeks glikemiczny ma mąka owsiana? – odpowiada
artykuły
Dieta odchudzająca dla cukrzyków
Podwyższony poziom cukru we krwi może być następst
Węglowodany złożone - podział, funkcje i właściwości
Węglowodany złożone to związki wielocząsteczkowe,
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym zwiększają ryzyko raka płuc
Białe pieczywo, smażone ziemniaki, płatki kukurydz