Kontrola poziomu cukru - dlaczego jest ważna?
Lekarze wykrywają coraz więcej przypadków cukrzycy. To obecnie choroba cywilizacyjna. Dlatego warto systematycznie badać poziom cukru. Prof. Władysław Grzeszczak wyjaśnia, dlaczego kontrola cukru jest taka ważna.
Witam,
Nabiał jest także źródłem cukrów (np. w mleku laktoza) i białek, a to są związki wpływające na podwyższenie cukru we krwi.
Oczywiście nie wolno z nich rezygnować, ale wybieramy te naturalne, bez dodatku sacharozy czy syropu glukozo-fruktozowego.
Pozdrawiam
Ewa Ceborska
http://food-diet.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy syrop ryżowy jest zdrowy? – odpowiada Mgr Iwona Mielcarek
- Co mogę jeść na cukrzycę typu II? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Główne źródła cukrów prostych – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Nadwaga i obniżony testosteron – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czyto prawda, że nabiał jest insulinogenny? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Poziom cukru na czczo i leczenie tarczycy – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Dieta dziecka z laktozą – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Możliwość obniżenia ciśnienia tętniczego herbatami ziołowymi – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jak zmniejszyć poziom cukru? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie warzywa i owoce nie podnoszą cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Produkty, które są zdrowe i mogą doprowadzić do miażdżycy vs. produkty, które prowadzą do miażdżycy, a które mogą uratować ci życie
Ogólnodostępne płatki śniadaniowe Wiele spośród do
Sacharoza - właściwości, zastosowanie i szkodliwość
Sacharoza, czyli popularny biały cukier, jest pozy
Węglowodany - podział, rodzaj, zapotrzebowanie. Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?
Węglowodany, potocznie zwane cukrami, to w rzeczyw