Oznaczenia na ekologicznych jajkach
Proszę się nie obawiać, ilość amigdaliny w 1 pestce nie jest na pewno toksyczna. Musiałaby Pani zjeść ich co najmniej kilkadziesiąt.
Spokojnie, nie ma żadnego zagrożenia! Mam nadzieję, że koktajl był mimo wszystko smaczny...!
Na pewno pamięta Pani wekowane na zimę kompoty swojej Mamy albo Babci i prawdopodobnie pestki z owoców ( np. z wiśni) nie były usuwane, a to przecież też źródło amygdaliny.
Amygdalina jest kontrowersyjnym związkiem, wciąż badanym pod kątem swoich właściwości oraz ewentualnej toksyczności.
Pozdrawiam,
Monika Frank
Jedna pestka na pewno nie spowduje zagrożenia dla zdrowia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie gorzkich pestek moreli – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy pestki moreli są szkodliwe? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy można jeść pestki moreli? – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Jakie kompoty można spożywać po ostrym zapaleniu trzustki? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Czy można utyć od jedzenia śliwek? – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Czy pestki od jabłek są szkodliwe? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy suszone śliwki pomagają w trawieniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Właściwości pestek moreli – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jedzenie pestek moreli jako ochrona przed rakiem – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy połknięcie śliwki z pestką przez dziecko jest niebezpieczne? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
artykuły
Amigdalina - charakterystyka, szkodliwość, produkty zawierające amigdalinę
Amigdalina szturmem zdobyła popularność na rynku m
Jak mądrze zrobić zapasy żywności?
W obecnej sytuacji ruszamy do sklepów robiąc duże
Jak wzmacniać odporność poprzez dietę? Rozmowa z dietetykiem Anną Kuczkin
Co jeść, żeby nie chorować? Jak komponować posiłki