Czy pestki śliwek są szkodliwe dla człowieka?

Dzisiaj robiąc koktajl mleczny ze śliwek przypadkowo "zmieliłam" w blenderze także jedną z pestek. Czytałam, że pestki zawierają amigdalinę, która podlega hydrolizie do różnego rodzaju cyjanków, które są bardzo szkodliwe dla człowieka. Czy po takiej ilości zjedzonych pestek (jedna ważąca koło 1-2 gramów) może mi się coś stać? Czy istnieje jakieś zagrożenie?
KOBIETA, 46 LAT ponad rok temu

Oznaczenia na ekologicznych jajkach

Proszę się nie obawiać, ilość amigdaliny w 1 pestce nie jest na pewno toksyczna. Musiałaby Pani zjeść ich co najmniej kilkadziesiąt.

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania

Spokojnie, nie ma żadnego zagrożenia! Mam nadzieję, że koktajl był mimo wszystko smaczny...!

Na pewno pamięta Pani wekowane na zimę kompoty swojej Mamy albo Babci i prawdopodobnie pestki z owoców ( np. z wiśni) nie były usuwane, a to przecież też źródło amygdaliny.

Amygdalina jest kontrowersyjnym związkiem, wciąż badanym pod kątem swoich właściwości oraz ewentualnej toksyczności.

Pozdrawiam,
Monika Frank

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty