Wrzody a rak żołądka
W chorobie wrzodowej stosowana jest dieta łatwo strawna, w której ogranicza się substancje pobudzające wydzielanie soku żołądkowego. Produkty które należy wyeliminować to m.in. rosoły, buliony, galarety, grzyby, napoje gazowane, produkty kwaśne, nierozcieńczone soki, alkohol, kawa, herbata, produkty wędzone, marynowane, kiszone, pikantne, smażone, pieczone bez przykrycia oraz wszelkie ostre dodatki i ostre przyprawy.
Płatki kukurydziane nie należą do tej grupy produktów, jednak nie powinny być bardzo często spożywane ze względu na zawartość błonnika, który trzeba ograniczać w podanej diecie. Spożywanie zup mlecznych (o ile mleko nie wchodzi w interakcje z lekami) jest wskazane, jednak można do nich użyć np. kaszy mannej, makaronu w nitkach, ryżu.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta na refluks, Helicobacter i ostre zapalenie żołądka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Sposoby na przytycie a uczucie najedzenia – odpowiada Roma Wojtewicz
- Częste wzdęcia a dieta wątrobowa – odpowiada Roma Wojtewicz
- Domowe sposoby na zmniejszenie bólu przy przepuklinie rozworu przełykowego – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Czy po chorobie wrzodowej można jeść miód i jogurty naturalne? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jak walczyć z nieustająca nadkwasotą? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jaką stosować dietę przy Helicobacter pyroli? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Czy przy takim zapaleniu żołądka i dwunastnicy można jeść płatki owsiane? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co jeść przy wrzodach żołądka i Helicobacter? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Czy przy refluksie zawsze bardzo spada waga? – odpowiada Mgr Anna Jachna