Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam,
mozna podawać ale bakterie kwasu mlekowego znajdzie Pani również w produktach mlecznych fermentowanych np. jogurt który ma mniejszą ilość laktozy niz mleko.
Prawidłowa flora jelitowa wpływa pozytywnie na zdrowie.
Pozdrawiam serdecznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak podawać dziecku krowie mleko? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Nietolerancja pokarmowa na mleko krowie a wskazania do wyeliminowania produktów mlecznych z diety – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Czy można podawać 16-miesięcznemu dziecku mleko krowie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie mleko podawać dziecku z nietolerancją laktozy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy mleko krowie szkodzi dorosłym? – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Alergia na mleko krowie u 59-latka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy mleko krowie wywołało zaparcia u dziecka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Możliwość nietolerancji mleka do końca życia – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy mleko krowie wywołało u dziecka biegunkę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy dziecku w tym wieku można podać mleko bez laktozy? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Alergia na mleko krowie - nietolerancja kazeiny, alergia na mleko, ból brzucha po mleku, wzdęcia po wypiciu mleka, kazeina, laktoza, białko mleka krowiego
Alergia na krowie mleko to rodzaj alergii pokarmow
Nietolerancja laktozy - charakterystyka, objawy, przyczyny, leczenie
Objawy nietolerancji laktozy mają związek z dolegl
Kazeina - źródła, właściwości, nietolerancja i zamienniki
Kazeina to białko obecne w mleku krowim, kozim i o