Czemu nie możemy schudnąć?
Mordercze treningi, rygorystyczna dieta, a waga ani drgnie? Wiele osób ma problem ze schudnięciem. Obejrzyj film i dowiedz się, co może być tego przyczyną.
Witam serdecznie,
wszystko zależy od tego jaki jogurt i jaki rodzaj pieczywa wybierzesz.
Większość jogurtów owocowych można nazwać deserami, ponieważ zawierają sporo cukru, zagęstników, czy innych wypełniaczy. Można sobie pozwolić na nie od czasu do czasu, choć idealnym rozwiązaniem byłoby dodanie do jogurtu naturalnego kilku sztuk świeżych (np. banan, jabłko, brzoskwinia, truskawka) lub suszonych owoców (np. śliwka, żurawina, morela), czy niewielkiej ilości miodu.
A może będzie Ci smakował kefir lub maślanka - spróbuj od czasu do czasu zastępować nimi jogurty.
Jeśli chodzi o pieczywo, to powinnaś wybierać razowe np. chleb razowy, bułki grahamki lub żytnie, które mają więcej błonnika i składników mineralnych niż białe pieczywo powstające z oczyszczonej i pozbawionej wartości odżywczych mąki. Pieczywo razowe chroni przez zaparciami, poprawia trawienie, daje uczucie sytości na dłużej i nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.
Płatki kukurydziane również nie są wskazane, ponieważ zawierają sporo cukru, soli i innych dodatków. Po nich również szybko może pojawić się uczucie głodu. Lepsze będą płatki razowe owsiane, jęczmienne, żytnie itp lub gotowe owsianki, czy musli.
Tutaj znajdziesz informacje o zaletach pieczywa razowego:
http://portal.abczdrowie.pl/produkty-zbozowe-a-dieta
oraz pomysły na zdrowe i smaczne śniadanie:
http://portal.abczdrowie.pl/regularnosc-posilkow-a-dieta
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy moje menu jest prawidłowe? – odpowiada Agnieszka Jamroży
- Czy grahamka bułka to dobre złożone węglowodany? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jak pozbyć się zbędnych kilogramów, aby nie powróciły? – odpowiada Mgr Lidia Aleksandrowicz
- Jak powstrzymać się od podjadania? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak schudnąć bez rezygnacji z pieczywa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zastąpienie chleba pieczywem chrupkim na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Kalorie bułki grahamki i jajecznicy a dieta redukcyjna – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak schudnąć przy takiej nadwadze? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Czy pieczywo chrupkie typu Vasa jest zdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)