Błędy w dietach odchudzających
Twoje BMI wynosi 17,55 i znajduje się na 25 percentylu. Nie masz nadwagi ani otyłości, a twoja masa ciała jest idealna. Nie powinnaś podejmować diety odchudzającej, gdyż mogłabyś w ten sposób wyrządzić wiele szkód swojemu organizmowi.
Odżywiaj się w sposób zbilansowany. Codziennie spożywaj 4-5 posiłków, o stałych porach. Dzień zawsze zaczynaj od śniadania. Posiłek ten może składać się z mleka lub produktów mlecznych, płatków zbożowych np. owsianych, chleba pełnoziarnistego, warzyw, chudej wędliny itp. Pamiętaj o II śniadaniu do szkoły w postaci jogurtu/kefiru, owocu lub kanapki z warzywami. Obiad powinien składać się z zupy na wywarze warzywnym, mięsa lub ryby, grubej kaszy/ryżu/makaronu lub ziemniaków i dużej ilości surowych warzyw. Kolację spożywaj 3 godziny przed snem.
Nie zapominaj o aktywności fizycznej.
Polecam przeczytanie artykułu http://portal.abczdrowie.pl/dieta-dla-dzieci-w-wieku-szkolnym .
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy warto się odchudzić? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Ile powinna ważyć 12-latka? Czy wszystko jest ok? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jestem otyła – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak zrzucić kilka kilogramów? Ważę 99 kg – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Czy moja figura jest idealna? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Mam brzuch jak balon, pomocy! – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Odchudzanie 3 kg w 2 tygodnie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Mam 10 lat i ważę 51kg, mój wzrost to 149. Pomocy! – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Co przygotować do pracy na szybkie drugie śniadanie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Prawidłowa waga przy 140 cm wzrostu – odpowiada Roma Wojtewicz
artykuły
Dieta odchudzająca dla cukrzyków
Podwyższony poziom cukru we krwi może być następst
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Spożywanie jedzenia w pracy przy biurku osłabia produktywność pracowników
Nowe badania wykazały, że spożywanie posiłku przy