Czy dieta cud istnieje?
Wiele osób, które chciałyby schudnąć, liczą, że w końcu trafią na cudowną dietę. Chcą zrzucić zbędne kilogramy bez zbędnego wysiłku. Czy to możliwe? Obejrzyj film i sprawdź.
Dzień dobry,
Najlepszym źródłem kwasów omega -3 są tłuste ryby morskie np. łosoś tuńczyk, makrela węgorz, szprot, śledź.
Pod wpływem obróbki termicznej część kwasów może ulec utlenieniu.
Największe straty występują podczas smażenia, co więcej ryba w panierce jest bardziej kaloryczna.
Z kolei w ryba wędzonych znajdują się negatywnie wpływające na zdrowie WWA.
witam serdecznie, zupa rybna jest zdecydowanie lepsza niż ryby wędzone czy smażone. ryby wędzone mają bardzo dużo soli, co może powodować nadciśnienie, a podczas smażenia nie dość, że zwiększamy kaloryczność posiłku (smażąc na oleju), to właśnie zachodzą reakcje, o których Pan wspominał- Smażenie powoduje podgrzanie produktu do wyższej temperatury niż gotowanie.
Witam,
ryby są bardzo zdrowe pod każdą postacią. Proces obróbki termicznej nie zabija kwasów omega, natomiast powinny być zjadane w asyście kwasu ( kapusta kiszona, ogórki kiszone, odrobina jogurtu naturalnego do zupy), gdyż omeg ten rozpuszcza się w kwasach.
Sylwia Beyer-Wygońska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka ryba na kolację? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Zastąpienie tuńczyka makrelą albo śledziem – odpowiada Mgr Klaudia Rączkowska
- Jak często można jeść ryby? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak często można jeść tłuste ryby? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Jedzenie tuńczyka w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? – odpowiada Mgr Monika Witczak
- Czy polecane są ryby morskie oraz marynowane? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Wady i zalety jedzenia ryb – odpowiada Mgr inż. Radosław Bernat
- Ile razy w tygodniu można jeść filet z wędzonego łososia? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Mięso smażone a dieta bezglutenowa – odpowiada Mgr Klaudia Rączkowska
artykuły
Dlaczego warto jeść karpia? Korzyści i wykorzystanie w kuchni
Smażony, pieczony, duszony, gotowany… Karpia m
Więcej rakotwórczej nitrozoaminy może być w jedzeniu niż w jednej tabletce metforminy
Polaków zaniepokoiła wieść o tym, że metformina, p
Dieta a stres
Zdrowa dieta wspomaga funkcjonowanie mózgu. Kwasy