Dieta a choroba Hashimoto

Jaka dieta przy chorobie Hashimoto oraz niedoczynności tarczycy? Jestem kobietą, mam 27 lat i zdiagnozowano u mnie chorobę Hashimoto. Proszę o cenne wskazówki, co powinnam jeść a czego unikać cierpiąc na Hashimoto, jak powinna wyglądać moja dieta? proszę o pomoc.
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Właściwości kwasów omega-3

Kwasy omega-3 są bardzo ważnym składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie. Istotnych informacji nt. właściwości i zastosowaniu ich w medycynie udziela dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.

Dieta w chorobie Hashimoto ma bardzo istotne znaczenie dlatego polecam konsultację ze specjalistą. Na pewno należy z diety wykluczyć produkty będące źródłem jodu, czyli sól oraz ryby morskie - łososia, makrelę, tuńczyka, dorsza, mintaja, śledzie itp. Do tego często zaleca się ograniczenie produktów mlecznych dlatego samemu trudno skomponować taką dietę, żeby dostarczać sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Należy spożywać produkty będące źródłem pełnowartościowego białka, czyli chude mięso oraz węglowodany złożone pochodzące z kasz, ciemnego ryżu oraz pełnoziarnistego pieczywa. Do tego oczywiście warzywa i owoce. Jednak wśród warzywa należy ograniczyć spożycie brokułów oraz kalafiorów.

0

Przy chorobie Hashimoto dobre wyniki terapeutyczne otrzymuje się eliminując z diety mleko i jego przetwory oraz gluten. Przy niedoczynności tarczycy należy wykluczyć dodatkowo takie produkty jak: kapusta, brukselka, brokuły, soja i jej przetwory, rzepa. Warzywa kapustne, jeśli już będzie jadła, to rzadko i tylko w postaci gotowanej. W takiej postaci ich "szkodliwość" zmniejsza się ok 20%. Do tego proszę pamiętać, aby w Pani diecie były obecne kwasy tłuszczowe z grupy Omega3 i Omega6, które znajdzie Pani w olejach roślinnych (oliwa z oliwek, olej lniany, olej słonecznikowy i wiele innych olejów), które dobrze jest stosować zamiennie. Tzn. mieć ze 2 różne rodzaje, a jak się skończy opakowanie, kupić inny rodzaj. Stosować je do sałatek i na zimno, nie smażyć na nich. I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz : PROSZĘ SIĘ NIGDY NIE ODCHUDZAĆ DIETĄ NISKOKALORYCZNĄ PONIŻEJ PANI PPM, czyli przypuszczam, że może to być w granicy 1500 kcal, bo rozreguluje Pani organizm tak, że później utyje gwałtownie. Za to musi Pani zjadać sporo białka roślinnego i zwierzęcego oraz zaprosić AKTYWNOŚĆ do swojego dziennego rozkładu.

0


WYBIERAJ
1. 5 – 6 posiłków dziennie w równych odstępach czasu, aby podkręcić metabolizm, który jest spowolniony.
2. Pełnowartościowe białko także podkręca metabolizm pomagając spalać kalorie,
poza tym dostarcza aminokwasów (szczególnie tyrozyny, która jest potrzebna do
wytwarzania hormonu tarczycy tyroksyny T4). Zadbaj o to, aby w każdym posiłku
znalazło się jedno ze źródeł pełnowartościowego białka: mięso, drób, jajka, ryby.
Niekiedy można spotkać się z zaleceniami, aby przy Hashimoto zażywać białko
serwatkowe (dla sportowców), w celu podkręcenia metabolizmu i dostarczenia
odpowiedniej dawki tyrozyny. Zanim sięgniesz po taką odżywkę skonsultuj swoją
decyzję z dietetykiem.
3. Najlepsze źródła węglowodanów, to produkty bogate w błonnik, czyli te z
grubego przemiału, a więc pełnoziarniste pieczywo, razowy makaron, chleb
graham, żytni. Także brązowy ryż oraz kasze – jaglana, pęczak, gryczana.
Istnieją także zalecenia mówiące o szkodliwości glutenu na tarczycę.
4. Kwasy tłuszczowe omega-3, to podstawa przy Hashimoto, kwasy te mają
działanie zmniejszające proces zapalny wywołany chorobą autoimmunologiczną
jaką jest Hashimoto! Włącz olej lniany, oliwę. Zalecany jest także olej kokosowy i
olej rzepakowy.
Unikaj olejów bogatych w kwasy omega 6 działające prozapalenie –
słonecznikowego, sojowego czy kukurydzianego.

ELIMINUJ
1. Soja i jej przetwory, mleko krowie i jego przetwory - te produkty działają
wolotwórczo i mogą pogłębiać niedoczynność tarczycy.
2. Surowa kapusta, brokuły, brukselka, rzodkiewki, kalafior, kukurydza,
orzeszki ziemne - również mogą pogłębić niedoczynność.
3. Jod – unikamy wód mineralnych jodowanych oraz suplementów
zawierających w swym składzie ten pierwiastek

Opcjonalna suplementacja:
Kwasy tłuszczowe Omega 3, selen, witaminy C i D oraz zielona herbata
Justyna Marszałkowska-Jakubik ww.e-prolinea.pl

0

Nie napisała Pani czy miałaby to być dieta uwzględniająca Pni aktualne zapotrzebowanie czy chciałaby Pani np. schudnąć.
Przy chorobie Hashimoto ważne jest stosowanie 10 tzw. zasad racjonalnego żywienia oraz dodatkowo należy uwzględnić eliminację niektórych pokarmów z diety.
Stanowiska w sprawie diety w Hashimoto są różne, generalna zasada polega na ograniczeniu nabiału w diecie, czasem zaleca się przejście na dietę bezglutenową.
Ograniczyć należy produkty tzw.wolotwórcze np.kalafior, brokuły, brukselka i przyjmować je w umiarkowanych ilościach, zawsze po obróbce termicznej (np.gotowanie na parze).
Zaleca się używanie oliwy z oliwek, oleju z pestek winogron a więc olejów roślinnych zawierających kwasy omeg 3 . Należy unikać produktów jodowanych (sól można zstąpić solą niejodowaną), produktów z wysoką zawartością jodu (owoce morza, ryby morskie). Nie należy wykluczyć z jadłospisu całkowicie ryb, bo oprócz jodu zawierają inne niezbędne składniki odżywcze. Zaleca się jadanie ryb słodkowodnych. Każdorazowo dieta powinna być zbilansowana pod względem wszystkich składników odżywczych. Wtedy można ze spokojem jadać i ryby i brokuły. Najważniejszy jest umiar i rozsądek.

0

Dodatkowo przy wyciszaniu dolegliwości skuteczne są testy na nadwrażliwości pokarmowe, reakcje IgG zależne - warto zasięgnąć informacji u specjalisty, które uwzględni wszystkie Pani oczekiwania i doradzi co w Pani przypadku jest niezbędne. Pozdrawiam serdecznie, mgr Zuzanna Mroczkowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty