Dieta a zaparcia

Witam. Mam 21 lat i odkąd pamiętam cierpię na zaparcia. Są one długotrwałe, gdyż trwają od 4 dni do nawet 7. We wrześniu 2008 roku miałam robioną kolonoskopię, która wykazała zapalenie jelita (niestety, dokładnie nie pamiętam jaki to typ zapalenia). Miałam wtedy silne bóle, które właśnie do badania mnie skłoniły. Zostały mi zapisane leki, które brałam na początku, a kiedy objawy zmalały, przestałam ich używać. Mam pytanie, czy możliwe jest, że nadal mam to zapalenie? Nadal miewam bóle, a zaparcia są również tak długotrwałe, jak wspomniałam na początku. Podczas kolonoskopii odczuwałam również spory ból, dlatego bardzo boję się ponownego badania tego typu. Czy jest może jakieś badanie krwi, które umożliwiłoby mi sprawdzenie, czy z moimi jelitami wszystko już w porządku? Czy jest jakaś specjalna dieta dla osób, które mają problemy z jelitami? Z góry dziękuję za odpowiedź.
21 LAT ponad rok temu

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?

Czy wiesz co się dzieje w twoim organizmie, kiedy zjesz jakiś posiłek? Czy wiesz, dlaczego pojawiają się zaburzenia w układzie pokarmowym? Obejrzyj nasz film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

Witam!

Na to, czy ma Pani w dalszym ciągu zapalenie jelita, nie mogę odpowiedzieć. Powinna Pani udać się do lekarza, który przepisał leki, w celu stwierdzenia zaawansowania lub wyleczenia choroby.

Jeśli chodzi o dietę przy zaparciach i przy zapaleniu jelita są one różne. To, co można spożywać przy problemach z wypróżnianiem, niekoniecznie jest polecane dla osób z zapaleniem jelita. Dlatego proszę skonsultować się zarówno z lekarzem, jak i z dietetykiem, jakiego rodzaju posiłki może Pani spożywać. Nie znam, bowiem Pani historii choroby, dlatego nie mogę nic więcej doradzić.

Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty