Zanim zaczniesz odchudzanie
Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.
Witam,
Nie będąc lekarzem mogę udzielić jedynie kilka wskazówek, do których stosowanie się powinno złagodzić niedogodności związane z chorobą.
Biorąc pod uwagę zwiększoną krzepliwość krwi, należy zmniejszyć spożycie witaminy K, która znajduje się przede wszystkim w takich pokarmach jak: szpinak, sałata każdego rodzaju, brukselka, zielona herbata (wymienionych dotychczas produktów proszę się wystrzegać), w mniejszej ilości znajduje się w: wątroba wołowa, kapusta, kalafior oraz w wielu innych produktach, które spożywane w umiarkowanej ilości nie powinny powodować zmian.
Zaleca się przyjmowanie zwiększonej ilości pokarmów zawierających witaminę C oraz w postaci tabletek, ze względu na jej właściwości uszczelniające naczynia krwionośne.
Wskazane jest nie męczyć się i stosować zasady prawidłowego żywienia oraz prowadzić w umiarkowanym stopniu aktywny styl życia.
Jeśli odczuwasz bóle brzucha po posiłku, mogą oznaczać wrzody żołądka lub dwunastnicy, które często towarzyszą tej chorobie. Wtedy (po potwierdzeniu wrzodów gastroskopią) należy wprowadzić dietę lekkostrawną (ze zmniejszoną ilością tłuszczów zwierzęcych i błonnika pokarmowego), jeść regularnie 5 posiłków dziennie, ograniczyć spożycie soli kuchennej, potraw pikantnych i smażonych, działających wzdymająco.
Jeśli będzie Pani potrzebowała konkretniejszych informacji - zapraszam do kontaktu.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy w chorobie łuszczycy potrzebna jest dieta? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Sposób odżywiania się w chorobie tarczycy – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Skuteczna dieta przy niedoczynności tarczycy u 20-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta po zapaleniu trzustki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Mgr Dorota Barańska
- Dieta dla osób z chorą tarczycą – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta stosowana po usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Odchudzanie przy chorej tarczycy – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dobór diety przy Zespole Gilberta – odpowiada Dr inż. Beata Grabowska
- Dieta dla chorego po resekcji żołądka – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
artykuły
Antyoksydanty - rodzaje, właściwości, źródła przeciwutleniaczy w diecie
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to grupa związkó
Jak zapobiegać wzdęciom i zaparciom - skuteczne metody
Wzdęcia i zaparcia są niezwykle krepującą i nieste
Dwunastnica - funkcje, choroby (wrzody, zapalenie, refluks, nowotwór)
Dwunastnica to początkowy odcinek jelita cienkiego