Dieta na refluks, Helicobacter i ostre zapalenie żołądka

Witam Czy mogą mi Państwo rozpisać dietę na refluks, heliobacter i ostre zapalenie żołądka. W dniu dzisiejszym zdiagnozowano u mnie te choroby, niestety lekarz ni podał dokładnej diety tylko bardz ogòlnie. Z gòry bardzo dziękuję Pozdrawiam Marcin
ponad rok temu

Mity na temat grzybów trujących

Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
78 poziom zaufania

Witam
Dieta w tym przypadku powinna być pełnowartościowa zgodnie z przyjętymi normami dla ludzi zdrowych.
Pożywienie bogate w białko powoduje większe wydzielanie kwasu, ma jednak ono równocześnie duże właściwości neutralizowania go.
Zaleca się spożycie mleka, delikatnych twarogów, jaj, chudego mięsa, drobiu i ryb.
Tłuszcze wykazują zdolność hamowania wydzielania kwasu oraz opóźniają opróżnianie żołądka i zwalniają motorykę, co jest w przypadku tej diety zjawiskiem korzystnym, powinny być to jednak tłuszcze łatwo strawne, jak: tłuszcz mleka, śmietanka, masło oraz tłuszcze roślinne
Z diety należy wykluczyć pokarmy które nasilają dolegliwości, powodują bóle brzucha, wzdęcia, odbijania , zgagę
Ważne jest spożycie warzyw i owoców, jednak w postaci gotowanej i rozdrobnionej i np.rozcieńczonej mlekiem
W okresie remisji choroby, kiedy nie występują żadne dolegliwości, dopuszczalne jest spożywanie tych produktów na surowo w postaci rozdrobnionej.
Należy wykluczyć z diety produkty ciężkostrawne, które długo zalegają w żołądku i mogą wywoływać bóle brzucha, wzdęcia i zgagę:nasiona roślin strączkowych, kapusta, cebula, czosnek, pory, ogórki, grzyby, gruszki, czereśnie, wiśnie, śliwki, owoce marynowane, suszone, orzechy, potrawy smażone, produkty marynowane, wędzone, peklowane.
W przypadku nasilenia objawów, aby nie obciążać żołądka warto rozdrabniać pokarmy.
Nie należy też robić zbyt dużych przerw między posiłkami, aby nie dopuszczać do uczucia głodu. Nie powinno się jednak jeść zbyt często, ponieważ każdy posiłek jest dodatkowym bodźcem powodującym wydzielanie soku żołądkowego.
Należy pamiętać, że częste podawanie pokarmów, obfite posiłki, duża ilość błonnika w diecie wzmagają wydzielanie żołądkowe.
Potrawy należy sporządzać metodą gotowania w wodzie, na parze, w kombiwarach, pieczenia w folii, duszenia bez uprzedniego obsmażania.
Bardzo ważna jest temperatura potraw. Nie mogą one być ani zbyt zimne, ani zbyt gorące.
Wskazane jest ograniczenie produktów i potraw silnie pobudzających wydzielanie soku żołądkowego:
kawa prawdziwa, także bezkofeinowa, mocna herbata, napoje gazowane, alkohol, esencjonalne buliony, rosoły, wywary kostne, grzybowe, kwaśne owoce, nie rozcieńczone soki owocowe, warzywne, produkty marynowane, wędzone, potrawy smażone, pieczone, pikantne, słone, zbyt kwaśne .
Unikać należy też produktów bogatych w błonnik, które mechanicznie mogą drażnić żołądek, są to: pieczywo razowe, grube kasze, surowe warzywa i owoce, suche nasiona roślin strączkowych.
Te zalecenia należy wprowadzić do codziennego stylu żywienia.
W przypadku potrzeby uzyskania zbilansowanej, indywidualnej diety- jadłospisu, należy zwrócić się do poradni dietetycznej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty