Drobne przyjemności w diecie cukrzyka
Dzień dobry,
Anemia w czasie ciąży jest bardzo niebezpieczna dla płodu, wówczas może dojść do poronienia lub wad rozwojowych płodu.
Przede wszystkim w czasie ciąży nie powinnaś jeść wątróbki, ze względu na zanieczyszczenia i dużą zawartość witaminy A.
Spośród mięs wskazana jest - wołowina, cielęcina, indyk, kaczka, oraz żółtko jaj.
Wskazane są także zielone warzywa liściaste np. brokuły, natka pietruszki, szpinak.
Zawsze mięso spożywaj w obecności surówek np. czerwonej papryki, brokuły pomidor, bowiem zawierają witaminę C, zwiększającej wchłanianie żelaza.
Ponadto zjadaj buraki- korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych.
Nie zapominaj także o rybach. Zamiast ziemniaków jedz kaszę jaglaną, gryczaną.
Staraj się nie popijać suplementów diety - preparatów żelaza herbatą i kawą, a wodą lub sokiem pomarańczowym.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Jak powinna odżywiać się osoba w ciąży? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Wypadanie włosów, łamliwe paznokcie i omdlenia a anemia – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jak uniknąć anemii w ciąży? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wrzodziejące zapalenie jelita grubego i anemia – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Niedobory żelaza a odpowiednia dieta – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Anemia po usunięciu guza jelita grubego – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Jaka dieta w hemohromatozie? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek