Hormony a zachowanie

Dzień dobry. Przy chorobach o podłożu autoimmunologicznym jaką jest choroba Hashimoto wykluczenie przede wszystkim glutenu i nabiału z diety przyczyni się znacząco do poprawy stanu zdrowia, gdyż gluten i białka mleka krowiego są udowodnionymi czynnikami hamującymi odpowiedź układu odpornościowego. Z diety należy wyłączyć także świeże warzywa krzyżowe, poleca się redukcję lub wykluczenie roślin psiankowatych (ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażan). Dieta powinna być wysokobiałkowa, z dużą ilością dozwolonych warzyw i owoców w diecie. Polecane są bardzo kiszonki, gdyż świetnie wpływają na mikroflorę układu pokarmowego i wspomagają odporność. Dodatkowo warto wykluczyć z diety produkty przetworzone, zawierające sztuczne dodatki. Polecam także przestawienie się z konwencjonalnych kosmetyków na te naturalne i zrezygnowanie z konwencjonalnej chemii gospodarczej na jej naturalne odpowiedniki (do zrobienia samodzielnie w domu lub zakupu w drogeriach). Niezwykle ważna jest także codzienna aktywność fizyczna. Zwiększa ona wrażliwość tkanek na hormony, w tym tarczycy i tonizuje pracę układu immunologicznego. Te działania już po kilku tygodniach przyczynią się do ustabilizowania pracy układu odpornościowego, co będzie widoczne właśnie w poziomie antyTPO. Przy Hashimoto zaleca się także kontrolowanie poziomu TSH, fT3,fT4, jednak to właśnie antyTPO jest parametrem, który będzie informował o poprawie funkcjonowania odporności.

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
82 poziom zaufania

Dieta może poprawić stan chorego, celiaklia często współwystępuje z autoimmunologicznym zap. tar. , ale gluten powinnismy wykluczyc po konsultacji z lekarzem.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty