Dlaczego chudnę w wieku 40 lat?

Jaką stosować dietę?Mam 40 lat , 170 cm wzrostu i ważę 53-54 kg.Od zawsze byłam szczupła ,ale obecna waga jest najniższą jaką miałam.Zrobiłam badania ogólne i hormonalne wszytko jest w porządku.Rzuciłam palenie licząc na parę kilogramów.Staram się jeść regularnie,jednak wiem że czegoś brakuje w mojej diecie.Potrzebuje konkretne wytyczne.
KOBIETA, 40 LAT ponad rok temu

Czy dieta cud istnieje?

Wiele osób, które chciałyby schudnąć, liczą, że w końcu trafią na cudowną dietę. Chcą zrzucić zbędne kilogramy bez zbędnego wysiłku. Czy to możliwe? Obejrzyj film i sprawdź.

Pani waga jest rzeczywiście niska, choć zgodnie z obecnie obowiązującą klasyfikacją mieści się ona w granicach normy. Jeżeli wyniki badań są prawidłowe nie należy zmian masy traktować jako sygnału chorobowego. Mogą one być wynikiem ostatniego zrywu metabolizmu przed menopauzą, który związany jest ze zwiększonym zapotrzebowaniem energetycznym. Jeżeli potrzebuje Pani konkretne wytyczne odnośnie tego jak radzić sobie w takiej sytuacji to polecam wizytę u specjalisty, gdyż do udzielenia Pani rzeczowej porady niezbędny jest szeroki wywiad żywieniowy. Dietetyk oceni Pani dotychczasową dietę i na tej podstawie wskaże w jaki sposób należy ją zmodyfikować aby w pełni zaspokoić potrzeby Pani organizmu. Generalnie mając na uwadze chęć zwiększenia masy ciała (lub zahamowania procesu chudnięcia) powinna Pani zadbać o to aby w diecie nie zabrakło wysoko wartościowego tłuszczu (z olejów roślinnych, ryb, tłuszczu mlecznego) oraz węglowdanów złożonych, najlepiej w towarzystwie błonnika pokarmowego. Nie należy natomiast znacząco zwiększać spożycia białka ponad 1 g na kg masy, gdyż może to doprowadzić do zbytniego obciążenia organizmu białkiem, jeżeli nie będzie skorelowane z odpowiednim wysiłkiem fizycznym. Życzę powodzenia.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty