Dlaczego cukier po 2 godzinach od posiłku jest wyższy niż po 1 godzinie od posiłku?

Witam, mam pytanie. Od pewnego czasu zauważyłam, że poziom cukru po posiłku, po 1 godzinie jest w normie, a po 2 godzinach jest wyższy. Czym jest to spowodowane w cukrzycy ciążowej? Obecnie jestem w 36 tygodniu ciąży. Zazwyczaj dzieje się to po obiedzie lub podwieczorku, czy zależne to jest od ilości pokarmu? Czy zależne od ruchu, którego prawie nie mam? Przyjmuję insulinę i stosuję się do diety.

KOBIETA ponad rok temu

Zalety pomp insulinowych

Pompy insulinowy stosowane są przez osoby cierpiące na cukrzycę. Jakie są zalety stosowania tego urządzenia? Na ten temat wypowiada się ekspert - dr Tomasz Gawrecki.

Witam serdecznie!

Wszystkie wymienione elementy mają wpływ na poziom glikemii - skład i ilość spożytych produktów, podanie insuliny, aktywność fizyczna lub jej brak.

Ważne jest utrzymanie określonych wartości i częsta kontrola poziomów cukru (oznaczenia na glukometrze - na czczo 60-95 mg/dl; przed posiłkiem 60-105 mg/dl; godzinę po posiłku do 140mg/dl; dwie godziny po posiłku poniżej 120 mg/dl).

Jeżeli mimo stosowanej diety i terapii poziomy nie mieszczą się w określonych zakresach, proszę skonsultować się z lekarzem prowadzącym cukrzycę podczas ciąży, konieczna jest bowiem modyfikacja leczenia.

Życzę szczęśliwego rozwiązania:)

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty