Dzienny jadłospis 21-latki

Zalezy mi na tym, by moje posilki mialy w sobie duzo wartosci odzywczych.Proszę mi powiedziec czy moje dzisiejsze posilki byly wartosciowe. Śn: bulka pszenna,lyzeczka masla,2 plastry zoltego sera,posiekany koperek,pol plastra szynki,2 plastry pomidora. Obiad:rosoł(wolowo-drobiowy)z 2 lyzkami makaronu.Kol::koktajl zrobiony z jogurtu naturalnego(190g),sporej ilosci kopru, lubczyku, 2 garsci platkow owsianych, banan, 3 kromki chleba z maslem,1/4 gotowamego selera, pietruszki i 1 gotowana marchew.
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Dlaczego zwierzęta nie zatruwają się grzybami?

Lek. Jacek Ławnicki
82 poziom zaufania

Witam!
Prawidłowość jadłospisu należałoby odnieść do masy ciała, wzrostu czy trybu życia. W raize wątpliwości proszę skorzystać z porady dietetyka.

0
Mgr Anna Czyż Dietetyk, Bydgoszcz
37 poziom zaufania

Witam. Wartość odżywczą może Pani poprawić wprowadzając następujące zmiany: produkty z pełnego ziarna zamiast wyrobów z białej mąki (pieczywo razowe zamiast bułki pszennej czy razowy makaron zamiast zwykłego), więcej warzyw (dzienna porcja wynosi ok 500-600g) i owoców (dziennie ok 300g). Obok produktów pełnoziarnistych wskazane są chude mięso, ryby, jaja, oleje roślinne, nasiona roślin strączkowych, orzechy, chudy nabiał. Ważny jest również 4-5-6-posiłkowy rozkład dnia, oraz zbilansowanie posiłków - na kolację lepiej nie przesadzać z węglowodanami (zboża, owoce).

0

Witam serdecznie,

Indywidualny jadłospis zależy od masy ciała, wzrostu, aktywności fizycznej, stylu życia i innych parametrów. Jest układany pod względem zapotrzebowania danej osoby. Pani nie umieszcza żadnych informacji na swój temat oprócz wieku. w tym wypadku trudno jest ustalić dietę. Opis Pani posiłków można jednak ogólnie poprawić. z pewnością bułkę pszenną zamieni Pani na żytnią razową. Pieczywo pszenne bowiem jest prawie bezwartościowe. Wszystko co najlepsze zostało odrzucone w czasie produkcji białej mąki. Z masła bym zrezygnowała a smarowałabym pieczywo serkami naturalnymi lub łyżeczką oliwy z oliwek. Szynka powinna być ze sprawdzonego źródła w innym przypadku można np grillować kurczaka czy indyka i kłaść na kanapki. W śniadaniu zwiększy Pani także ilość warzyw. W jadłospisie brakuje II śniadania i podwieczorku! (posiłki powinny być zjadane regularnie w odstępach około 3h, najlepiej 5posiłków dziennie). Makaron w rosole najlepiej jakby był razowy. Sam rosół to jednak za mało. Brakuje tu drugiego dania które składałoby się z chudego mięsa lub ryb, kaszy, ryżu czy makaronu oraz dużej porcji warzyw. Kolacja w porównaniu to pozostałych posiłków jest zbyt duża. Nie powinna Pani spożywać pod koniec dnia owoców i dużej ilości węglowodanów złożonych.
Tak jak Pani widzi jadłospis nie wypadł najlepiej. Proszę wnieść poprawki a jakby miała Pani nadal problem z ułożeniem pełnowartościowych posiłków zachęcam do kontaktu:

joanna.wasiluk@o2.pl

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty