Hipogammaglobulinemia: co jest przyczyną?

Witam, mam 25 lat. Dwa miesiące temu immunolog, do którego zostałem skierowany w związku z powiększonymi węzłami chłonnymi podżuchwowymi i zausznymi, stwierdził u mnie hipogammaglobulinemię i zalecił kontrolę IgG co 6 tygodni. W momencie zgłoszenia do immunologa immunoglobuliny IgG były na poziomie 5,78 (w normie) było to 5 miesięcy temu. Trzy miesiące później immunoglobuliny IgG spadły do 5,17 (przy dolnej granicy 5,40), natomiast teraz po 6 tygodniach znowu spadły do 4,76 g/l. Jestem przed wizytą u immunologa. Dodam, że pozostałe immunoglobuliny IgA, IgE, IgM są w normie. Mam pytanie: czy dieta mogła przyczynić się do obniżenia wartości immunoglobulin? Ostatnio jem rzadziej i w mniejszych ilościach. Nie z powodu braku apetytu, ale chęci schudnięcia (oprócz tego zażywam spalacz tłuszczu). Moja waga według wskaźnika BMI jest w tej chwili prawidłowa, ale chcę się pozbyć nadmiaru tłuszczu na brzuchu, czy to może być przyczyną spadku IgG? Jakie mogą być inne przyczyny? Kolejne pytanie: od jakich wartości immunoglobulin IgG wskazana jest ich suplementacja?
25 LAT ponad rok temu
IgE

Zdrowa żywność

Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,
Diagnostyka niedoboru immunoglobulin to zadanie dla immunologa, który może ocenić całość obrazu klinicznego, biorąc pod uwagę wyniki badań laboratoryjnych jak i szczegółowy wywiad i badanie fizykalne. Poszukiwanie przyczyn spadku IgG opiera się przede wszystkim na wykluczeniu poważnych chorób rozrostowych, które mogą prowadzić do takiego stanu. Nie bez znaczenia są jednak i inne czynniki. Jednym z nich, z którego dobrze zdaje Pan sobie sprawę, jest nieprawidłowe odżywianie. Nie chodzi tutaj o ogólnie zdrowy styl życia i dietę bogatą w witaminy, ale o zapewnienie organizmowi podstawowych składników, które są niezbędne do jego właściwego funkcjonowania. IgG obniża się w przypadku, gdy organizm traci białko przez nerki, jelita lub gdy to białko nie zostaje mu dostarczone wraz z pokarmem. Nieprawidłowa dieta może więc być przyczyną Pana pogłębiających się problemów. Proszę powiedzieć lekarzowi o swoim odchudzaniu, aby mógł uwzględnić to w swojej diagnostyce.
Co do suplementacji: bardziej niż jakiekolwiek normy znaczenie mają występujące objawy. Jest więc ona stosowana w przypadku nawracających, trudnych do leczenia zakażeń i infekcji bakteryjno-grzybiczych. Specjalista kwalifikujący do takiego postępowania uwzględnia też indywidualne wskazania występujące u pacjenta. 

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty