Interpretacja wyników morfologii krwi

Witam! Jestem kobietą, mam 40 lat. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników. Morfologia krwi: leukocyty 4,3 tys/ul, erytrocyty 4,55 mln/ul, hemoglobina 13,4 g/dl, hematokryt 40,7 %, MCV 89,5 fl, MCH 29,5 pg, MCHC 32,9 g/dl, płytki krwi 196 tys/ul, limfocyty % - 32 %, Inne - 9%, neutrofile - 59%, limfoctyty 1,4 tys./ul, inne (eo, bazo, mono) - 0,4 tys/ul, neutrofile 2,50 tys/ul, RDW-CV - 13 %, PDW - 15 fl, MPV - 11,80 fl, P-LCR - 40 %, OB - 5 mm/h.

Badanie ogólne moczu: przejrzystość - lekko mętny, barwa - słomkowy, ciężar właściwy =1,030 g/ml, ph - 5,5, glukoza - nieobecna (mg/dl), ketony - nieobecne (mg/dl), urobilinogen - w normie (mg/dl), bilirubina - nieobecna, białko - nieobecne, azotyny- nieobecne, Osad moczu: nabłonki płaskie - liczne (w prep), leukocyty 5-10 wpw, bakterie - liczne (w prep), kreatynina (ICD-9, M37)- 0,7 mg/dl, eGFR (iCD-9,M37) 90 ml/min/1,73m2, kwas moczowy (ICD-9, M45) - 2,8 mg/dl, glukoza - (ICD-9,L43) - 88 mg/dl. Lipidogram: cholesterol całkowity-178 mg/dl, cholesterol HDL - 68 mg/dl, cholesterol LDL - 98 mg/dl, trójglicerydy - 63 mg/dl. Próby wątrobowe: AST- 19 U/l, ALT- 11 U/l, bilirubina całkowita - 0,5 mg/dl, fosfataza zasadowa - 69 U/l, GGTP- 20 U/l, sód - 139 mmol/l, potas - 4,53 mmol/l, fosfor nieograniczony - 1,16 mmol/l, wapń całkowity- 2,38 mmol/l, magnez - 0,86 mmol/l, żelazo - 87,9 ug/dl, TSH - 1,010 uIU/ml, FSH- 3,49 mIU/ml, prolaktyna - 10,57 ng/ml, CA-125 - 22,05 U/ml. krew utajona w kale - ujemny, ferrytyna - 12,60 ng/ml, CRP wysokiej czułości - 0,340 mg/l. Niepokoi mnie zwłaszcza ten wynik CA-125. Czekam na odpowiedź.

Pytanie zadane 27-12-2011r. o 17:01
lek. Karol Kaziród-Wolski porady udziela lek. Karol Kaziród-Wolski

lekarz w trakcie specjalizacji z kardiologii w Świętokrzyskim Centrum Kardiologii.

Porada eksperta

Witam!
Ogólnie przedstawione wyniki badań są w normie. Jedyną nieprawidłowością wydają się być parametry w badaniu moczu (nabłonki płaskie,bakterie, leukocyty na granicy normy), które wskazują na infekcję układu moczowego. W związku z tym należy zgłosić się do lekarza rodzinnego w celu zastosowania leczenia, szczególnie jeśli występują jakiekolwiek objawy podczas oddawania moczu. Wynik Ca-125 biorąc pod uwagę ogólną normę czyli 35 U/ml, znajduje się w normie. Warto wiedzieć, że w przypadku braku jakichkolwiek objawów ze strony narządów rodnych nie ma sensu wykonywanie tego badania. Podstawowym badaniem powinno być zawsze badanie ginekologiczne. Pozdrawiam serdecznie!

Artykuły na ten temat:
Dyskusje na ten temat na Forum Zdrowie »

Komentarze (1)

Wyloguj
~kinga
~kinga

witam mam 23 lata a oto moje wyniki czy moze mi ktos powiedziec czy wszystko jest ok WHITE BLOOD CELLS RESULT NORMAL VALUES
WBC 7.9 × 10
9
/L 4.0 – 10.0
LYMPH# 2.7 × 10
9
/L 0.8 – 4.0
MID# 0.3 × 10
9
/L 0.1 – 1.5
GRAN# 4.9 × 10
9
/L 2.0 – 7.0
%LYMPH 34.0 % 20.0 – 40.0
%MID 4.4 % 3.0 – 15.0
%GRAN 61.6 % 50.0 -70.0
RED BLOOD CELLS RESULT NORMAL VALUES
RBC 4.73 × 10
12
/L 3.50 – 5.50
HGB 136 g/L 110 -160
HCT 43.2 % 37.0 – 54.0
MCV 91.4 fL 80 - 100
MCH 28.7 pg 27 - 34
MCHC 314 g/L 320 - 360
RDW-CV 11.7 % 11.0 – 16.0
RDW-SD 37.3 fL 35.0 – 56.0
PLATELETS RESULT NORMAL VALUES
PLT 243 × 10
9
/L 100 -300
MPV 11.2 fL 6.5 – 12.0
PDW 15.2 9.0 – 17.0
PCT 0.272 % 0.108 - 0282

Odpowiedz

Porady ekspertów

Interpretacja wyników morfologii krwi

Witam! Dzisiaj otrzymałam wyniki morfologii krwi. Chciałam prosić o ich rozszyfrowanie, ponieważ...

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
Interpretacja wyników morfologii krwi obwodowej

Witam! Mam prośbę o interpretację następujących wyników morfologii krwi obwodowej z...

lek. Karol Kaziród-Wolski Porady udziela lek. Karol Kaziród-Wolski lekarz w trakcie specjalizacji z kardiologii w Świętokrzyskim Centrum Kardiologii.
Interpretacja wyników morfologii krwi w ciąży

Jestem w 27 tygodniu ciąży. Pobieram wyłącznie witaminy dla kobiet ciężarnych - ******** ******...

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
Jak interpretować manualny rozmaz krwi?

Witam, moja 3-letnia córka ma rozpoznaną neutropenię. W związku z tym musimy robić rozmaz...

lek. Karol Kaziród-Wolski Porady udziela lek. Karol Kaziród-Wolski lekarz w trakcie specjalizacji z kardiologii w Świętokrzyskim Centrum Kardiologii.
pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij