Jak często można jeść fast-foody i chipsy żeby nie przytyć?

Witam, mam 29 lat, wzrost 180 cm, moja waga waha się między 66-69 kg. Problem w tym że uwielbiam fast-foody i chipsy, moja dieta w całości mogłaby się składać z pizzy, hamburgerów, gyrosów itd. przegryzanych chipsami. Pytanie jak często mogę sobie pozwolić na takie jedzenie żeby utrzymać wagę i nie zaszkodzić sobie za bardzo? Czy np raz na tydzień paczka chipsów oraz taki posiłek to za często?
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Ekologiczne warzywa i owoce

Mgr Maria Kreid Dietetyk, Warszawa
67 poziom zaufania

Pana/Pani BMI wynosi 20,98 czyli jest prawidłowe. Więc w zasadzie nie trzeba obawiać się nadwagi.
Jednak spożywanie produktów typu fast-food oraz chipsów niesie za sobą wiele zdrowotnych konsekwencji, pomijając ryzyko rozwoju nadwagi.

Są to produkty bardzo słone, a nadmiar soli w organizmie może prowadzić m.in. do rozwoju nadciśnienia. Chipsy w wyniku przeprowadzonego procesu technologicznego są bogate w związek zwany akryloamidem (podobnie jak frytki). Udowodniono, że związek ten ma wpływ na wystąpienie procesów nowotworowych (szczególnie obserwowane jest to u dzieci, które codziennie spożywają te produkty).

Dodatkowo wszystkie te produkty są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe (podczas smażenia). Kwasy te przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, gdyż stymulują odkładanie się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń.

Jednym słowem produkty typu fast-food i chipsy nie są zdrowe. Wymienione czynniki wskazują, że w zasadzie w ogóle nie powinno się ich spożywać.
Dlatego radziłabym zastąpić je innymi produktami - a te niezdrowe spożywać sporadycznie.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty