Jak łączyć warzywa?

czy łączenie warzyw takich jak marchew, brokuł i cebula (chodzi mi o sos gotowany np. do kurczaka) jest zdrowe? których warzyw nie powinno sie laczyc?
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Czy olszówka jest grzybem trującym?

Jedyny znany mi przykład warzyw których nie należy łączyć to ogórek zawierający enzym - askorbinazę z warzywami bogatymi w witaminę C ( np. papryka , pomidor ). Każde inne połączenia będą korzystne , gdyż będą uzupełniały potrawę w większą ilość witamin i składników mineralnych. Świetna decyzja aby sosy przygotowywać samemu , należy unikać kupnych mocno przetworzonych !

0

Witam!
nie powinniśmy łączyć
herbaty z cytryną
pomidora z twarogiem
pomidora z zielonym ogórkiem
ryby morskie i warzywa kapustne
olej słonecznikowy i ryby
mięso czerwone i wino

0

Tak, te warzywa można ze sobą łączyć.
Zielonego ogórka nie powinniśmy łączyć z pomidorem, ponieważ ogórek zawiera enzym askorbinazę, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C. To samo dzieje się w połączeniu ogórka np. z: papryką, cebulą, cykorią, natką pietruszki czy sałatą.
Z ciekawostek dotyczących warzyw warto pamiętać że kapustnych (m.in. kalafior, brokuł, kapusta, brukselka) nie powinno się łączyć z rybami morskimi i owocami morza które są źródłem jodu, ponieważ wiążą jod i uniemożliwiają jego wchłanianie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty