Jak mogę schudnąć 8 kg?

Cześć, nazywam się Martyna! Mam 14 lat, 147 cm wzrostu i ważę 55 kg. Jak mogę schudnąć 8 kg, gdy nie jest mięsa z wyjątkiem parówek, jem zupy typu rosół, nie jem warzyw i owoców tylko jabłko?! Pomocy, wszyscy z klasy nazywają mnie pączek, a ja nie chcę. Proszę o rady, a nie chcę stosować diet i leków! Pomocy.

14 LAT ponad rok temu

Błędy w dietach odchudzających

Twoja masa ciała wskazuje na nadwagę. Nie powinnaś się jednak przejmować tym, co mówią o Tobie inni. W Twoim wieku stosowanie diet odchudzających, które znacznie ograniczają podaż kalorii jest błędem. W ten sposób narażasz swoje zdrowie. Poza tym jesteś w wieku rozwoju i aktywnego wzrostu, dlatego tym bardziej powinnaś spożywać wszystkie produkty w odpowiednich ilościach, aby dostarczyć swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Popełniasz wiele błędów żywieniowych, jednak jeśli je wyeliminujesz i dodasz do tego aktywność fizyczną, powinnaś za jakiś czas uzyskać prawidłową masę ciała. Pamiętaj jednak, że proces spalania tkanki tłuszczowej jest znacznie dłuższy niż przybieranie na kilogramach, dlatego nie załamuj się i bądź zmobilizowana. Stosowanie prawidłowych nawyków żywieniowych to nic trudnego i z pewnością sobie z nimi poradzisz!

Przede wszystkim powinnaś przeczytać artykuły na temat zdrowego odżywiania, aby wiedzieć, co możesz jeść, a czego unikać: http://portal.abczdrowie.pl/zdrowe-i-smaczne-przekaski, http://portal.abczdrowie.pl/buduj-dobre-nawyki-piramida-zdrowego-zywienia.

Poza tym codziennie powinnaś spożywać:
5 porcji pełnoziarnistych produktów zbożowych - unikaj białego pieczywa oraz tostów pszennych - jedz pełnoziarniste pieczywo, bułki z ziarnami, grahamki, tosty pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty, ryż dziki, brązowy i kasze.

4 porcje warzyw - warzyw nie musisz w żaden sposób ograniczać, ważne jednak, abyś nie dodawała do nich tłustych sosów (może być olej lub oliwa, cytryna, zioła do sałatek i inne zioła). Spożywaj je w każdej postaci - surowej, gotowanej, pieczonej, grillowanej na patelni bez tłuszczu. Dodawaj warzywa do każdego posiłku - na kanapki, jako surówka czy jarzynka.

3 porcje owoców - oznacza to 3 jabłka/3 mandarynki/1,5 pomarańczy/2 szklanki winogron. Nie powinnaś przesadzać z owocami - mają dużo cukru prostego, który w zbyt dużych ilościach magazynuje się w tkance tłuszczowej. Dlatego jedz owoce, ale z umiarem.

2 porcje chudych produktów mlecznych - unikaj tłustych produktów mlecznych oraz serów takich jak: topiony, pleśniowy, żółty (w ograniczonych ilościach) i serów typu fromage - są bardzo tłuste. Jedz chudy lub półtłusty ser twarogowy, ser mozarella oraz ser feta light (od czasu do czasu). Pij jogurty naturalne - 0-2% tłuszczu, kefiry naturalne, maślanki naturalne.

2 porcje tłuszczów roślinnych (2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego) - dodawaj do sałatek, unikaj smażenia na oleju.

1 porcję mięsa, ryby lub ich zamienników (nasiona warzyw strączkowych, jaja) - jedz jak najwięcej ryb (zwłaszcza tłustych ryb morskich), chude mięso (cielęcina) oraz drób bez skóry (prócz kaczki i gęsi). Unikaj podrobów - parówek, pasztetów, salcesonów, kaszanki i tym podobnych produktów.

Jesz zdecydowanie za mało warzyw i produktów z pełnego białka. Sięgaj też częściej po pełnoziarniste pieczywo, kasze i ryż. Nie powinnaś za to spożywać podrobów typu parówki, pasztety czy salcesony. Jedz zupy warzywne, ale robione na wywarach warzywnych bez dodatku mięsa.

Powinnaś też zacząć regularnie ćwiczyć. Codziennie powinniśmy ćwiczyć minimum 30-40 minut lub 3 razy w tygodniu po 1-1,5 godziny. Tylko tak wydajnie spalimy tkankę tłuszczową. Przykładowe ćwiczenia znajdziesz na naszej stronie www.abccwiczenia.pl.

Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty