Jak odżywiać się, by stracić 15 kg?

Witam! Mój problem to niestety nadmierna waga i to w młodym wieku. Mam 20 lat, 192 cm wzrostu i ważę ponad 118 kg. Jadam raczej normalnie, czyli śniadanie: bułka z szynką, serem i jajkiem, drugie śniadanie to niekiedy zdarza się jakaś drożdżówka ew. druga taka sama bułka. Obiad przeważnie tylko drugie danie trochę ziemniaków, dużo surówki lub też kapusty i do tego jakieś mięsa gotowane lub smażone. Kolacja to 3 kromki ciemnego chleba z szynka lub serem żółtym. Stosowałem dietę 800 kcal przez 3 tygodnie i schudłem może z 2 kg, ale odpuściłem sobie, bo podczas tej diety nie miałem siły na nic. Tryb życia to do południa szkoła, a po szkole praca też za biurkiem, więc raczej siedzący. Czasami spacer (basen) siatkówka, a przez weekendy to wyjazdy w góry itp. Co zrobić, żeby zrzucić ok. 15 kg?

MĘŻCZYZNA, 20 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Dieta 800 kcal dostarcza za mało kalorii, dlatego czułeś się zmęczony. Dla Ciebie optymalna dieta powinna zawierać 1700 kcal, będziesz chudł, nie będziesz głodny i nie wystąpi efekt jojo. Oto wskazówki, do których jeżeli się zastosujesz powinieneś trać około 2-3 kg na tydzień. Oczywiście musisz zwiększyć swoją aktywność fizyczną. Zjadaj śniadanie do 30 minut od momentu w stania z łóżka. Na śniadanie spożywaj jogurt naturalny (400g) do tego 5 łyżek musli i wkrojony mały banan lub kiwi. Do szkoły na 2 śniadanie zabieraj 2 mandarynki oraz bułkę grahamkę posmarowaną cienko masłem z 2 plasterkami wędliny (70% mięsa) oraz z kawałkiem papryki czerwonej, pomidorem i ogórkiem. Obiad to pieczona w foli w piekarniku lub gotowana ryba (200g, dorsz, morszczuk) lub pierś z kurczaka (200g), pół torebki kaszy gryczanej lub ryżu oraz 200g surówki (bez majonezu, bez śmietany) i szklanka soku jabłkowego lub pomarańczowego. Podwieczorek to zjedz 2 krążki ryżowe posmarowane dżemem, surówkę z marchewki i jabłka z 2 łyżkami zarodków pszenicznych lub serek wiejski z wkrojonym pęczkiem natki pietruszki. Na kolację zjadaj budyń przygotowany z 500 ml mleka 2% lub 2 kromki pieczywa z masłem i serem żółtym, liściem sałaty lub 2 jajkami ugotowanymi na miękko. W ciągu dnia wypijaj 2 szklanki zielonej herbaty, a wieczorem 350 ml herbaty pu erh.

Powodzenia, dietetyk Aneta Kościołek

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty