Terapia celowana w leczeniu raka
Dzień dobry. Źródłem dobrze przyswajalnego białka jest przede wszystkim mięso i nabiał. Mama powinna więc spożywać jogurty naturalne, duszone gulasze z kurczakiem, duszoną wołowinę oraz chudy pieczony schab, czy polędwicę. Ważne by były to posiłki lekkostrawne - nie smażone, z małą ilością tłuszczu. Ze względu na wysoka zawartość białka i kwasów omega 3 szczególnie polecam ryby, takie jak łosoś, dorsz, czy pstrąg. Można je np. przyrządzić w folii aluminiowej w piekarniku - bez użycia tłuszczu lub na dobrej patelni porcelanowej lub grillowej. Zalecam też wdrożenie do diety siemienia lnianego złocistego. Siemię najlepiej łączyć z nabiałem (jogurty, twarogi) i zmielić od razu przed spożyciem.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka ryba na kolację? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Jak usmażyć rybę kiedy jest się na diecie? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy w chorobach nieswoistych zapaleniach jelit należy jeść nabiał? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jak ustabilizować wagę w wieku 19 lat? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Spożywanie śledzi w 23 tygodniu ciąży – odpowiada Eliza Gosławska
- Makaron, kasza gryczana, ryż i kisiel przy raku wątroby – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Ryby Bałtyku - która jest najzdrowsza? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Dieta a wysoki poziom białka w moczu – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czy w ciąży można jeść śledzie? – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Dieta po wycięciu płuca – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek