Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Osoba , 21 lat Witam. Chciałabym schudnąć 20-25 kg w ciagu pół roku. Mam 21 lat, wzrost 172cm i ważę 85 kg. Głównie chodzi o utratę tkanki tłuszczowej z bioder, ale rownież równomiernie z brzucha, pleców itd. (mam dużą rozbieżność między górą, a dołem - bluzki noszę w rozmiarze 38-40, natomiast spodnie 44-46). Nie mam jakiś oporów do ćwiczeń, czasami tylko trudno mi się zmotywować. Nie wiem jaką dobrać dietę, jakie ćwiczenia wykonywać, żeby widzieć jakieś efekty. Głównie przybieram na wadze z powodu stresu (w klasie maturalnej przytyłam 10 kg), a w tym roku mam obronę na studiach i już zaczynam się obawiać. Proszę o poradę. Pozdrawiam ;)
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Katarzyna Mazowska 72
Mgr Katarzyna Mazowska Dietetyk, Warszawa Bemowo 72 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę

Witam!

Redukcja masy ciała powinna zająć Ci około 6 miesięcy. Efekt zależy od tego, jak bardzo będziesz trzymała się diety. Na pewno nie powinnaś stosować diet odchudzających o kaloryczności mniejszej niż 1400 kcal. Dodatkowo dobrze, gdybyś codziennie znalazła ok. 30 minut na ćwiczenia. Najlepiej, jeśli wykupisz karnet w fitness klubie i będziesz uczęszczała na zajęcia aerobiku co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Pozwoli Ci to na spalenie dodatko 1000-1500 kcal tygodniowo (po miesiącu daje to redukcję 1-1,5 kg). Częstość teningów i ich czas wydłużaj systematycznie (jeśli do tej pory nie ćwiczyłaś). Przykładowe ćwiczenia znajdziesz na abccwiczenia.pl.

Jeśli jesteś permanentnie zmęczona i zestresowana warto zwiększyć ilość produktów obfitujących w magnez (np. zamienić białe pieczywo na pieczywo z ziarnami, podjadać od czasu do czasu orzechy). Możesz też stosować suplementy magnezu (o ile nie ma ku temu przeciwwskazań). Warto skonsultować się z lekarzem.

Musisz się kierować zasadami:
1. mięso, nabiał - odtłuszczone;
2. napoje - bez dodatku cukru;
3. warzywa - bez ograniczeń;
4. owoce - z ograniczeniem do 1 porcji dziennie ( w diecie odchudzającej);
5. tłuszcze - jeśli margaryny, to typu "light", unikamy smażenia, oleje i oliwę dodajemy jako dodatek (niewielki) do sałatek i surówek;
6. węglowodany - złożone, czyli zawarte w pieczywie pełnoziarnistym, ciemnym, w razowym makaronie, brązowym ryżu i gruboziarnistych kaszach; należy natomiast unikać węglowodanów prostych, które występują w: białym pieczywie, chipsach, łakociach, fast foodach;
7. wyeliminować należy: cukier dodawany do kawy i herbaty, kolorowe, słodzone napoje gazowane i soki z dodatkiem cukru, tłuste wędliny, serki topione, serki typu fromage, feta, sery żółte, tłuste, zawiesiste zupy (śmietanę można zastąpić np. jogurtem 0%), tłuste placki, kotlety, kluski, ciasta, ciasteczka, fast foody, smażone potrawy (zwłaszcza w panierce, która chłonie tłuszcz jak gąbka).

Optymalna ilość posiłków to 4-5 dziennie.

Napadom głodu zapobiegniesz:
- zwiększając spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych (razowego pieczywa, gruboziarnistych kasz, brązowego ryżu),
- ograniczając spożycie węglowodanów prostych, łatwoprzyswajalnych: cukru, miodu, czekolad, łakoci, białego pieczywa, płatków śniadaniowych z dodatkiem cukru/słodu jęczmiennego,
- dbając o równe odstępy czasowe między posiłkami.

Pozdrawiam
 

Podobne pytania

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500