Jaką dietą leczyć refluks?

Mam 38 lat. 2 lata temu lekarze zdiagnozowali u mnie refluks przełykowy. Prowadziłam dietę podaną przez lekarza i było wszystko dobrze, ale ostatnio się opuściłam i zaczęłam jeść normalnie jak wszyscy. Od paru dni mam silne bóle w gardle (przełyku), jak zgaga! Strasznie boli! Co mam zrobić? Czy jak znowu zacznę stosować dietę to przestanie? I jaka dokładnie ma być ta dieta? pomóżcie!
38 LAT ponad rok temu

Dieta śródziemnomorska a serce

Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witamy serdecznie!

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku gdy ma Pani nadwagę lub jest otyła, stosowana dieta powinna być nie tylko niskotłuszczowa, ale również niskokaloryczna. Redukcja masy ciała powoduje bowiem zmniejszenie objawów refluksu.

Produkty zalecane:
- pieczywo czerstwe, pszenne, jasne
- ziemniak gotowane (purre)
- mleko, jogurty, kefiry, maślanka (z małą ilością tłuszczu), kawa zbożowa z mlekiem,
- chude mięsa - cielęcina, schab, królik, indyk, w małych ilościach wołowina, płuca, serca
- marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, szpinak.
- mała porcja ciasta drożdżowego lub biszkoptowego.
- owoce bez skórki i pestek, najlepiej w postaci gotowanych przecierów
- niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej),
- przyprawy łagodne
Produkty powinny być gotowane, ew. duszone w folii.

Produkty przeciwwskazane:
- świeże pieczywo
- wszelkiego rodzaju tłuste mięsa i wędliny
- sery żółte, topione, sery typu camembert i brie, pleśniowe
- warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, papryka, ogórki, rzodkiew, rzepa, rabarbar, kalarepa, szczaw, wszelkiego rodzaju zasmażane warzywa
- czekolada, cukierki czekoladowe, batoniki, ciasta lub torty czekoladowe
- napoje gazowane - powodują odbijania i tym samym zwiększają ryzyko zarzucania treści żołądkowej do przełyku.  Napoje czekoladowe. Soki cytrusowe, pomidorowy
- alkohol
- ostre przyprawy - pieprz, chilli, curry

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty