Otyłość w Polsce
Witaj,
bardzo dobrym pomysłem było podjęcie decyzji o zwiększeniu aktywności fizycznej. Na początek zaleciłabym Tobie dietę o troszkę podwyższonej kaloryczności np. 1600 kcal- często bywa, że chcąc schudnąć przyjmujemy bardzo mało kalorii i to w posiłkach bardzo mało urozmaiconych- to powoduje stopniowe spowalnianie metabolizmu. Warto zacząć od diety o wyższej kaloryczności niż PPM i stopniowo podwyższać tempo metabolizmu wspomagając dietę dodatkową aktywnością fizyczną.
link do przykładowej diety:
http://www.fitdietetyk.pl/czytelnia/176/redukcja-tkanki-tluszczowej-1600kcal/
Polecam również artykuł:
http://jarnuszewska.dobrydietetyk.pl/porady/nadwaga-i-otyosc/staram-sie-a-efektow-nie-widac/
Pozdrawiam
jarnuszewska.dobrydietetyk.pl
Witam!
Zachęcam do bezpośredniej konsultacji ze specjalistą. Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam, sposobem żywienia, który jest najzdrowszy w świetle obecnej wiedzy żywieniowej i medycznej, jest dieta śródziemnomorska, także w redukcji masy ciała. By dobrze dobrać zalecenia ilościowe dla Pani niezbędne jest zebranie wywiadu żywieniowego i poznanie Pani zwyczajów żywieniowych. Zapraszam na konsultację. Pozdrawiam
www.dietoterapia.waw.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta dla 58-latki ze skłonnością do tycia – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Czego unikać przy nadwadze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Sposoby na odchudzanie dla 19-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie bez ćwiczeń a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zdrowo schudnąć w wieku 19 lat? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak się odżywiać, aby rozsądnie zrzucić 10 kg? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Jak zrzucić wagę u 23-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak rozpocząć odchudzanie u 45-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie z wagi 100 kg u 19-latki – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Odchudzanie a wysokie ciśnienie u 45-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Fast foody wykończyły jej organizm. Schudła 40 kg, bo bała się ciężkiego przebiegu COVID-19
Sarah Pattison miała nałóg, który doprowadził ją d
Otyłość u dzieci - problem XXI wieku
W ciągu ostatnich 20 lat w naszym kraju trzykrotni
Centrum Dietetyczne Online - bezpłatne poradnictwo dla każdego
Zdrowy styl życia to trend, którym warto się z