Jaka dieta przy nadwadze u 19-latki?

Witam. Mam problem z nadwagą. Mam 19 lat, 159cm wzrostu i ważę 74kg. Często jeżdżę rowerem , ale jakoś to nie pomaga, zaczęłam ćwiczyć, ale to dopiero drugi dzień. Bardzo chciałabym schudnąć ,ale nie wiem jaką dietę mam stosować . Bardzo proszę o pomoc i dobrą dietę :)
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Otyłość w Polsce

Witaj,
bardzo dobrym pomysłem było podjęcie decyzji o zwiększeniu aktywności fizycznej. Na początek zaleciłabym Tobie dietę o troszkę podwyższonej kaloryczności np. 1600 kcal- często bywa, że chcąc schudnąć przyjmujemy bardzo mało kalorii i to w posiłkach bardzo mało urozmaiconych- to powoduje stopniowe spowalnianie metabolizmu. Warto zacząć od diety o wyższej kaloryczności niż PPM i stopniowo podwyższać tempo metabolizmu wspomagając dietę dodatkową aktywnością fizyczną.
link do przykładowej diety:

http://www.fitdietetyk.pl/czytelnia/176/redukcja-tkanki-tluszczowej-1600kcal/

Polecam również artykuł:
http://jarnuszewska.dobrydietetyk.pl/porady/nadwaga-i-otyosc/staram-sie-a-efektow-nie-widac/

Pozdrawiam
jarnuszewska.dobrydietetyk.pl

0

Witam!
Zachęcam do bezpośredniej konsultacji ze specjalistą. Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty