Indeks glikemiczny potraw
Z pewnością każdy z nas słyszał o indeksie glikemicznym potraw. Ale czy wiemy, czym to tak naprawdę jest? Obejrzyj film i dowiedz się więcej na ten temat.
Witam serdecznie,
wieprzowina jest generalnie najmniej wartościowym mięsem.
Nie powinno spożywać się jej częściej nić 1-2 razy w tygodniu.
Jeśli jest już włączana, to najlepiej w formie mięsa na obiad,
a nie podrobów.
Są one bogate w tłuszcze nasycone i cholesterol, stąd na powinno się je ograniczać przy podwyższony stężeniu cholesterolu we krwi, miażdżycy, nadciśnieniu, chorobach reumatycznych.
Duże znaczenie ma też pochodzenie mięsa, szczególnie wątroba kumuluje leki i toksyny, stąd poleca się kupować ze sprawdzonych źródeł.
Monika Frank - Dietetyk, Mój Dietetyk Poznań,
http://poznan.mojdietetyk.pl/
Witam!
Podroby zawierają kwas foliowy i żelazo, ale są wysoko kaloryczne, zawierają dużo tłuszczu i cholesterolu. Jeżeli lubi Pan podroby proponuję cielęce. Pozdrawiam
Witam, najłatwiej jest odpowiedzieć co mozna jeść z produktów wieprzowych, jest to polędwica wieprzowa, jednak od czasu do czasu, pozdrawiam
Dietetycy raczej nie zalecają spożywania podrobów, ponieważ jest to źródło przede wszystkim cholesterolu, więc osoby zagrożone chorobami układu krążenia powinni je w ogóle wyeliminować. Raz - dwa w miesiącu osoby z prawidłowym profilem lipidowym mogą spożywać wątróbkę, bo jednak jest to bardzo dobre źródło - zwłaszcza żelaza.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jedzenie mięsa wieprzowego na diecie – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Jakie produkty jeść w diecie niskotłuszczowej? – odpowiada Mgr Beata Krawczyńska-Kowalska
- Jakie mięsa można spożywać podczas terapii retinoidami? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jakie mięsa można jeść przy leczeniu retinoidami? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy częste spożywanie jaj może zaszkodzić zdrowiu? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy przy miażdżycy można jeść czerwone mięso? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zagęszczanie sosu skrobią ziemniaczaną a zagęszczanie mąką pszenną – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy należy zrezygnować z tłustego mleka przy miażdżycy? – odpowiada Dr Karolina Janion
- W jakich produktach jest najwięcej kolagenu? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska