Jakich podrobów wieprzowych nie warto jeść?

Jakich podrobów wieprzowych nie warto jeść? Są jakieś niezdrowe, albo niebezpieczne dla zdrowia?
MĘŻCZYZNA, 44 LAT ponad rok temu

Indeks glikemiczny potraw

Z pewnością każdy z nas słyszał o indeksie glikemicznym potraw. Ale czy wiemy, czym to tak naprawdę jest? Obejrzyj film i dowiedz się więcej na ten temat.

Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania

Witam serdecznie,

wieprzowina jest generalnie najmniej wartościowym mięsem.
Nie powinno spożywać się jej częściej nić 1-2 razy w tygodniu.
Jeśli jest już włączana, to najlepiej w formie mięsa na obiad,
a nie podrobów.
Są one bogate w tłuszcze nasycone i cholesterol, stąd na powinno się je ograniczać przy podwyższony stężeniu cholesterolu we krwi, miażdżycy, nadciśnieniu, chorobach reumatycznych.
Duże znaczenie ma też pochodzenie mięsa, szczególnie wątroba kumuluje leki i toksyny, stąd poleca się kupować ze sprawdzonych źródeł.

Monika Frank - Dietetyk, Mój Dietetyk Poznań,
http://poznan.mojdietetyk.pl/

0

Witam!
Podroby zawierają kwas foliowy i żelazo, ale są wysoko kaloryczne, zawierają dużo tłuszczu i cholesterolu. Jeżeli lubi Pan podroby proponuję cielęce. Pozdrawiam

0

Witam, najłatwiej jest odpowiedzieć co mozna jeść z produktów wieprzowych, jest to polędwica wieprzowa, jednak od czasu do czasu, pozdrawiam

0

Dietetycy raczej nie zalecają spożywania podrobów, ponieważ jest to źródło przede wszystkim cholesterolu, więc osoby zagrożone chorobami układu krążenia powinni je w ogóle wyeliminować. Raz - dwa w miesiącu osoby z prawidłowym profilem lipidowym mogą spożywać wątróbkę, bo jednak jest to bardzo dobre źródło - zwłaszcza żelaza.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty