Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Osoba Słyszałam, że warto jeść produkty o niskim ideksice glikemicznym, co powinnam wybierać, nie mam cukrzycy, ale chcę dbać o zdrowie.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Małgorzata Piszewska 8
Mgr Małgorzata Piszewska Dietetyk, Pułtusk 8 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę

Do prduktów o niskim indeksie glikemicznym należą:

  • zboża nieoczyszczone (chleb pełnoziarnisty, ryż pełnoziarnisty, kasze o dużych ziarnach, makaron pełnoziarnisty – gotowane al dente!)
  • warzywa strączkowe i motylkowe: sucha fasola, soja, ciecierzyca, soczewica,
  • większość warzyw (kapusta, brokuły, kalafior, zielona fasolka, sałata – gotowane al dente!)
  • niektóre owoce – wiśnie, truskawki, jabłka itp.