Przygotowania do badania endoskopowego
Badanie endoskopowe wykonywane jest w celu oceny stanu narządów wewnętrznych. Jak należy przygotować się do takiego badania? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.
Często zaparcia pojawiają się wtedy, kiedy nasza dieta uboga jest w błonnik pokarmowy.
Dlatego też osobom borykającym się z tą dolegliwością zaleca się stopniowe zwiększenie ilości produktów bogatych w błonnik czyli m.in. produktów pełnoziarnistych, pieczywa razowe, graham, muesli pełnoziarniste, kasza np. gryczana, jaglana, brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, a także owoce typy śliwki ( szczególną uwagę warto zwrócić na śliwki suszone ), jabłka. Należy pamiętać także o odpowiedniej ilości spożywanych płynów, mimimum 8 szklanek dziennie. Warto nie zapominać o aktywności fizycznej, która pobudza pracę i perystaltykę pasażu jelitowego.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść, żeby nie mieć zaparć? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jakie produkty spożywać, by usprawnić pracę jelit? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Jakie produkty powodują zaparcia? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- W jaki sposób można pozbyć się zaparć? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Co jeść, aby były normalne wypróżnienia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak pozbyć się zaparć i nie nasilać objawów refluksu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Mięso a występowanie zaparć – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Problem ze wzdęciami i zaparciami – odpowiada dietetyk Monika Bigoś
- Jaką dietę stosować, aby pozbyć się uciążliwych zaparć? – odpowiada Mgr Klaudia Rączkowska