Jakie są konsekwencje spożywania szpinaku w nadmiernych ilościach?

Witam.Kocham szpinak.W sezonie świeży, poza sezonem kupuję mrożony liściasty.Całe opakowanie pół kg wrzucam na patelnię z masłem i podsmażam z ogromną ilością czosnku.I tyle-mogę to jeść tygodniami, cały czas. Czasem dorzucę ser feta, gouda, łosoś,czasem kurę,brukselkę. Ale szpinak non stop... Czy są jakieś przeciwskazania? Ile max mogę jeść szpinaku dziennie? Są jakieś granice i czy można przesadzić ze szpinakiem? Czy mogę spodziewać się przykrych konsekwencji z nadmiaru tego cuda? Dziękuję :)
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Źródła nienasyconych kwasów omega-3

Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.

Szpinak jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, potasu, żelaza i kwasu foliowego, uważa się, że ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Wydawałoby się, że to warzywo idealne jednak nawet najzdrowszy produkt spożywczy spożywany w nadmiarze może zaszkodzić szczególnie jeżeli cierpi się na jakieś schorzenia. Szpinak nie jest polecany osobom cierpiących na dne moczanową lub kamice nerkowe szczególnie kamicę szczawianową. Szpinak zawiera duże ilości związków purynowych, które spożywane w nadmiarze mogą wywołać atak dny moczanowej oraz duże ilości szczawianów, które nasilają tworzenie kamieni nerkowych. Jeżeli choruje Pan, na któreś z podanych schorzeń to zaleca się bezwzględne wyeliminowanie szpinaku z diety natomiast jeżeli jest Pan zdrowy to na wszelki wypadek należałoby skontrolować stężenia kwasu moczowego w surowicy krwi oraz wykonanie badania moczu. Jeżeli powyższe badania nie wykażą niczego niepokojącego nie widzę przeciwwskazań do spożywania szpinaku.

0
Dr Agata Cezari Dietetyk, Wrocław
39 poziom zaufania

Witam,
Rzeczywiście instynktownie chyba pojawiły się u Pani obawy w związku ze szpinakiem, jest bardzo dobrym warzywem, bogatym np. w luteinę, sole mineralne, witaminy czy błonnik, ale...wszystko, co spożywane jest w nadmiarze może szkodzić. Tak też jest w tym przypadku, szpinak jest dla nas źródłem dość dużej ilości szczawianów, a są to związki, które blokują wchłanianie wapnia, co może doprowadzić do zaburzeń gospodarki wapniowej w Pani organizmie. Polecam wykonanie badania z krwi żylnej - oznaczenie poziomu wapnia (całkowitego) oraz przy okazji jak zwykle cennej morfologii z rozmazem ;) Poza tym, proszę nie liczyć, że uzupełnia Pani w ten sposób żelazo, fosfor czy właśnie wapń, którego źródłem jest ta roślina-te związki zawarte w szpinaku są dla nas praktycznie niedostępne (bardzo ograniczona wchłanialność).
pozdrawiam i życzę rozsądnych zmian w diecie!

0

Witam,
Jest Pani w gronie osób nielicznych, które tak kochają szpinak. Szpinak ma sporo wartości odżywczych, zawiera kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, a także sód, potas, wapń i fosfor. Jednak niestety szpinak zawiera także spore ilości kwasu szczawiowego. Szczawiany wpływają na utrudnione wykorzystanie wapnia i tworzą z nim trudno rozpuszczalne sole.
Dlatego, dobrze robi Pani łącząc szpinak z serem Feta, jogurtem i innymi źródłami wapnia.
Spożycie szpinaku powinny ograniczyć osoby cierpiące na choroby nerek, reumatyzm, osteoporozę oraz mające problemy z wątrobą. Jeżeli u Pani nie występują wymienione dolegliwości, może Pani spożywać szpinak 2-3 razy w tygodniu.
Pamiętać należy, że zdrowa dieta musi być urozmaicona.
Pozdrawiam

0

Witam,

Szpinak stosowany jest w profilaktyce nowotworów oraz chroni przed miażdżycą. Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – cenionych ze względu na właściwości przeciwutleniające. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, magnez żelazo i kwas foliowy. Wadą szpinaku jest wysoka zawartość szczawianów mogących prowadzić do powstawania kamieni w nerkach, dlatego należy jeść go z umiarem. Codziennie powinniśmy jeść około 400-500 g warzyw i wybierać różnokolorowe (każdy kolor odpowiada za inne właściwości). Dieta przede wszystkim powinna być urozmaicona.

Pozdrawiam,

Katarzyna Migoń
www.provita-katowice.pl

0

Witam, szpinak oprócz walorów smakowych, dużej zawartości witamin i składników mineralnych zawiera duże ilości kwasu szczawiowego, który z wapniem tworzy nierozpuszczalny związek, zmniejszając przy tym dostępność wapnia. W związku z tym osoby z reumatyzmem, chorobami wątroby czy nerek powinny ograniczać spożycie szpinaku. Innych konkretnych zaleceń do spożycia szpinaku nie ma, ale warto w diecie zwiększyć ilość wapnia.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty