Przypadkowe odkrycie na temat właściwości dzikiej róży

Ziemniaki wbrew powszechnej opinii należą do jednych z najzdrowszych i najbardziej dietetycznych produktów. Są jedynym źródłem skrobii o działaniu alkalizującym, są wartościowym źródłem potasu i witaminy C. Pomimo niewielkiej zawartości białka cechuje się one wysoką wartością biologiczną jak na białka roślinne. W czasie pieczenia ziemniaków (w ramach przyrządzania frytek) ich kaloryczność nie zmieni się znacząco, dlatego można przyjąć, że wartość energetyczna gotowego posiłku będzie zbliżona do surowych ziemniaków. 1 większy ziemniak ma około 70-80 kcal, a więc porcja przez Panią przygotowana powinna mieć około 450 kcal.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty