Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Nie leczona alergia przy predyspozycjach może rozwinąć się w astmę oskrzelową. Nie można określić u kogo z osób mających alergię nastąpi taka zmiana.
Proszę udać się do lekarza alergologa.
Pozdrawiam
Objawy alergii. Koniczne unikanie kontaktu z alergenami - sierść kota.
Poza tym leczenie farmakologiczne - wizyta u alergologa lub pulmonologa
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy ma sens podjęcie odczulania? – odpowiada Lek. Łukasz Dubielecki
- Czy są jakieś przeciwwskazania do odczulania? – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Czy w astmie ciężkiej możliwe jest odczulanie? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Co oznaczają te wyniki testów skórnych? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Astma oskrzelowa i uczulenie na roztocza kurzu domowego u dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy leki wziewne mają wpływ na skórę? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Napady kichania i przewlekły katar – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Duszności przy objawach astmy – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Duszności z powodu alergii a karmienie piersią – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Katar sienny pod koniec września? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak