Fakty o zdrowiu - Preparaty ziołowe mogą być szkodliwe dla zdrowia
W pierwszym dniu trwania choroby, kiedy objawy są najsilniejsze, nie należy spożywać pokarmów stałych. Bardzo ważne jest przyjmowanie wtedy płynów, aby nie dopuścić do odwodnienia organizmu. Ilość przyjmowanych w ciągu doby płynów powinna być adekwatna do ilości utraty wody w czasie biegunki i nie powinna być mniejsza niż 2 litry. Oprócz przegotowanej wody w temperaturze pokojowej można pić słabą, gorzką herbatę oraz napar z mięty, rumianku lub suszonych owoców czarnej jagody. Powinno się je przyjmować często, ale w małych ilościach. Dodatkowo lekarz może zalecić stosowanie płynów nawadniających, mających w składzie glukozę oraz sód.
Drugiego dnia, jeżeli stan chorego ulega poprawie, można spróbować wprowadzić do diety kleik ryżowy, kaszę mannę (lekko osolone, na wodzie, nie na mleku), kisiel z siemienia lnianego i sucharki.
W kolejnym dniu, jeśli objawy zaczynają ustępować, można stopniowo zacząć spożywać inne produkty - jajko na miękko, gotowane ziemniaki, wyroby z mąki ziemniaczanej, delikatnie przyprawione, nietłuste zupy, gotowane, chude mięso drobiowe bez skóry lub cielęcinę. Jeśli po ich podaniu nie będzie negatywnej reakcji ze strony układu pokarmowego, można spróbować wprowadzić pieczone lub utarte bez skórki jabłko.
Po chorobie dieta powinna być lekkostrawna. Należy wtedy unikać potraw tłustych, smażonych, warzyw strączkowych i kapustnych, grubych kasz, razowego i pełnoziarnistego pieczywa oraz produktów przetworzonych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Które produkty jeść na diecie lekkostrawnej? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Dieta lekkostrawna w zespole jelitowo-żołądkowym przy luźnych stolcach – odpowiada Mgr Ewelina Tabaczar
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Dieta dla dziecka cierpiącego na wymioty – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Błoto żółciowe w pęcherzyku żółciowym a dieta lekkostrawna – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta po zapaleniu trzustki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta lekkostrawna przy zaparciach i zapaleniu błony śluzowej żołądka – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Lekkostrawna dieta po operacji perforacji wrzodu żołądka – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jedzenie kaszy podczas stosowania diety lekkostrawnej – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Dieta lekkostrawna w ciąży – odpowiada Mgr Justyna Luty