Jak odżywiać się w czasie ciąży?
Dzień dobry,
Dieta w chorobach wątroby lub nowotworze wątroby to dieta łatwostrawna z ograniczeniem nasyconych kwasów tłuszczowych, ale wprowadza się kwasy tłuszczowe nienasycone np. z grupy omega -3.
Jeżeli chodzi o kaszę to ryż biały, paraboliczny, drobne kasze - manna, jaglana, kuskus, jęczmienna. Ostrożne bym podchodziła z gryczaną, gdyż zawiera więcej błonnika i może powodować dyskomfort ze strony układu pokarmowego - należy sprawdzić jak chora zareaguje. Makarony drobne - nitki, fale, łazanki.
Nabiał tj. jogurt naturalny, kefir, ser biały półtłusty lub chudy, a także jajko na miękko lub jajecznica na parze z pomidorami. chude ryby (dorsz, morszczuk, pstrąg) gotowane na parze, pieczone w piekarniku (w foli), chude mięsa (indyk, wołowina, cielęcina, raczej nie kurczak), oraz jak najmniej "sztuczne" wędliny. Należny unikać konserw i żywności wysokoprzetworzonej.
Produktów smażonych, grilowanych (na otwartym ogniu).
Jako źródło tłuszczu zaleca się oleje lniane, oliwa z oliwek (np, do nasączania pieczywa).
Ciocia może także pić napar z lnu oraz przyjmować tran z witaminą D.
Kisiel jest lekko strawny, na pewno nie zaszkodzi.
Jeżeli chodzi o dietę to bierze się pod uwagę także wydolność wątroby. W ciężkich przypadkach - małej wydolności narządu, bardzo ogranicza się ilość białka.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek
Witam,
aby szczegółowo odpowiedzieć na to pytanie, należy znać stan ogólny chorego, współistniejące schorzenia, gdyż nowotwór to bardzo szerokie pojęcie.
W raku wątroby stosuje się zazwyczaj taka dietę, jak przy schorzeniach wątroby - zatem posiłki lekkostrawne - unikać potraw smażonych, pieczonych - lepiej - gotowane. Dodatkowo powinno się ograniczyć podaż tłuszczu, soli i ostrych przypraw oraz bezwarunkowo - alkoholu...
Węglowodany w umiarkowanych ilościach ale tylko te, które nie pęcznieją w żołądku, może zatem makaron i niewielką ilość ziemniaków, pozostałe w bardzo śladowych ilościach. Produkty takie jak kisiel, można spróbować podawać ale zawsze należy obserwować chorego i jego reakcje na nowy posiłek.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia
Sylwia Beyer-Wygońska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Owoce i warzywa w diecie przy raku wątroby – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dieta na zwiększenie masy ciała – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Polekowe zapalenie i stłuszczenie wątroby a dieta – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Zapalenie trzustki a dieta – odpowiada Mgr Beata Podbereska
- Jaką dietę stosować przy zapaleniu trzustki? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Kasza gryczana niepalona jest mniej zdrowa niż kasza gryczana prażona? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Jakie produkty spożywcze jeść przy chorobie refluksowej? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Dieta a wysoki poziom białka w moczu – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Jestem strasznie chuda. Co zrobic, żeby przytyć? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Co należy jeść przy zapaleniu jelit? – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
PCOS dieta - na czym polega? Co jeść, a czego unikać?
Dieta PCOS powinna być stosowana przez kobiety, kt
Antykoncepcja a tycie - jak to naprawdę jest?
Tabletki antykoncepcyjne chronią przed niechcianą