Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Kobieta Mam chorobę hashimoto, niedoczynność tarczycy, nie mogę do tej pory ustalić, co mogę, a czego nie mogę jeść? Proszę o pomoc. Źle znoszę mleczne produkty, czy w tej chorobie nie wolno też glutenu? Mam też niedobór witaminy B12, od dwóch lat biorę zastrzyki, mój żołądek tej witaminy nie przyswaja, proszę o dietę dla mnie. Pozdrawiam, barbara wyrostkiewicz
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Maria Kreid 54
Mgr Maria Kreid Dietetyk, Warszawa Wawer 54 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę

W niedoczynności tarczycy ważne jest unikanie produktów wolotwórczych, czyli kapusty, kalafiora, rzepy, brokułów, brukselki oraz roślin strączkowych. Natomiast jadłospis powinien być bogaty w produkty zawierające jod. Polecane są tu ryby morskie i owoce morza. Dołączyć należy do tego przetwory zbożowe, głównie te z grubego przemiału, warzywa i owoce oraz niskotłuszczowe produkty mleczne, które dostarczają białka.
Dodatkowo do diety należy dodać oleje roślinne - oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, bogate w kwasy tłuszczowe n-3.
Jod w diecie dostarczany jest także w postaci soli, gdyż ta, zgodnie z ustawą jest jodowana. Nie oznacza to jednak, że należy nadmiernie solić potrawy. Dzienne zalecane pobranie soli kuchennej to 6 g (czyli łyżeczka do herbaty).
Spożywanie glutenu nie ma wpływu na rozwój choroby, jeżeli nie stwierdzono u Pani nietolerancji tego składnika.
Aby otrzymać dietę, należy wybrać się do dietetyka, który uwzględni Pani masę ciała, wzrost, wiek i inne parametry.
Pozdrawiam

Podobne pytania

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500