Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Kobieta, 41 lat

Jestem 1,5 miesiąca po poronieniu. Miałam już pierwszy okres, czyli organizm wrócił do normalnego cyklu. Mam 8-centymetrowego mięśniaka śródściennego. Prawdopodobnie mógł on być przyczyną poronienia w 8 tygodniu ciąży. Z badania USG wynikało, że zarodek się w ogóle nie rozwijał. Czy mogę starać się o ponowną ciążę?
Zdania na temat mięśniaka są wśród lekarzy podzielone. Jedni mówią, żeby przyjąć analogi i dopiero się starać o dziecko. Inni twierdzą, że zaryzykować i próbować zajść w ciążę z mięśniakiem. Usunięcie natomiast niesie ryzyko, że w trakcie operacji może okazać się, że wrośnięty w ścianę i trzeba będzie usuwać część macicy lub całą. Blizna z kolei niesie ryzyko, że może później być problem z implantacją zarodka.
Mięśniak stanowi problem, gdyż może przeszkadzać w rozwoju płodu. Bardzo proszę, jaką mam podjąć decyzję, zważywszy, że mam już 38 lat i jest to ostatni dzwonek.
Dodam, że mam już córeczkę. Jakie rozwiązanie jest lepsze?

Dr n. med. Anna Wilczyńska 61
Dr n. med. Anna Wilczyńska Ginekolog, Warszawa Rembertów 61 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę

Dzień dobry!
Rzeczywiście opinie mogą być podzielone. Na pewno nie należy mięśniaka usuwać. Po drugie analogi rzeczywiście mogą spowodować niewielkie zmniejszenie mięśniaka, ale go nie usuną. Wydaje mi się, że rozsądną drogą jest próba zajścia w ciążę bez żadnych ingerencji. Jest szansa, że zarodek nie wszczepi się w okolice mięśniaka i donosi Pani ciążę bez problemu.
Z poważaniem

Podobne pytania

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500