Nabiał a glikemia

Proszę o odpowiedź! Jaki wpływ na stężenie cukru we krwi ma spożywanie przez osobę chorą na cukrzycę produktów nabiałowych (mleko, twaróg, ser żółty, topiony, jogurt czy maślanka)? Czy to prawda, że produkty te podwyższają znacznie poziom cukru, jeżeli spożywane są na pierwsze śniadanie?
ponad rok temu

Zdrowa żywność

Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.

Witam!

Białko, w tym także to pochodzące z produktów nabiałowych, powinno zaspokajać 15-20% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Szczególnie polecane są chude twarogi, jogurty. Na sery żółte, a zwłaszcza serki topione, należy uważać, gdyż oprócz białka zawierają one duże ilości tłuszczów, przez co niekorzystnie wpływają na gospodarkę lipidową, zwłaszcza u osób chorych na cukrzycę.

Nie ma powodu, aby nie spożywać nabiału (mleka, twarogów, maślanki) na pierwsze śniadanie. Oczywiście słodki jogurt owocowy czy dosładzana maślanka będą znacznie podwyższały glikemię poposiłkową - nie dlatego, że zawierają białko, ale dlatego, że dodana jest do nich duża ilość glukozy - takich produktów należy więc unikać.

Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty