Zdrowa żywność
Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.
Witam!
Białko, w tym także to pochodzące z produktów nabiałowych, powinno zaspokajać 15-20% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Szczególnie polecane są chude twarogi, jogurty. Na sery żółte, a zwłaszcza serki topione, należy uważać, gdyż oprócz białka zawierają one duże ilości tłuszczów, przez co niekorzystnie wpływają na gospodarkę lipidową, zwłaszcza u osób chorych na cukrzycę.
Nie ma powodu, aby nie spożywać nabiału (mleka, twarogów, maślanki) na pierwsze śniadanie. Oczywiście słodki jogurt owocowy czy dosładzana maślanka będą znacznie podwyższały glikemię poposiłkową - nie dlatego, że zawierają białko, ale dlatego, że dodana jest do nich duża ilość glukozy - takich produktów należy więc unikać.
Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakich owoców nie jeść przy cukrzycy typu 2? – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Jedzenie owoców przez osobę chorą na cukrzycę – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie nabiału a cukrzyca typu 1 – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Czyto prawda, że nabiał jest insulinogenny? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Kiedy mogę spożywać owoce w cukrzycy typu 2? – odpowiada Eliza Gosławska
- Czy chorzy na cukrzycę mogą jeść pomarańcze? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jak szybko pozbyć się Candida albicans? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jakie produkty mleczne mogą spożywać cukrzycy? – odpowiada Dr inż. Beata Grabowska
- Jakie owoce można, a jakich nie można spożywać przy cukrzycy? – odpowiada Lek. Izabela Brym
- Czy dieta jest naprawdę taka ważna? – odpowiada Redakcja abcZdrowie