Niedoczynność tarczycy a tycie

Witam serdecznie. Mam na imię Karolina, w grudniu skończyłam 18 lat. w ubiegłym roku dokładnie październiku wykryto u mnie niedoczynność tarczycy, biorę hormon. Mam 169cm i ważę lekko ponad 57 kg. Odkąd biorę hormony zaczęłam tyć, mam znacznie wzmożony apetyt o około 50% niż dotychczas. Zawsze miałam bzika na punkcie odchudzania, całe życie i ciągle nie jestem zadowolona ze swojego wyglądu. Gdy się  dowiedziałam o zmniejszonym metabolizmie w czasie niedoczynności czego skutkiem jest tycie załamałam się  byłam gotowa nie brać leków by tylko nie przytyć. Więc moje ostateczne pytanie jest takie czy będąc chorym na niedoczynność tarczycy można żyć tak by nie przytyć, by utrzymywać wagę czy tycie jest po prostu nieuniknione? Boje się  być ponownie tak gruba (będąc w 4kl podstawówki ważyłam 60 kg tyjąc z 46....ogromny cios). Uczę się w liceum, czasu na aktywność fizyczna za wiele nie mam tyle co do szkoły ok 1km i powrotem. Otyły jest dziadek, tata mamy. Rano wstając jem płatki z mlekiem, następnie drugie śniadanie jest to kanapka z chlebem pełnoziarnistym serkiem śmietankowym zamiast masła oraz zazwyczaj jakieś warzywo, obiad jest zależny od tego co rodzice ugotują czasami przyrządzam sobie sama cos lepszego, często jadam sałatkę z warzyw (marchew pomidor, papryka jakaś sałata słonecznik migdal i inne) plus serek wiejski na kolacje często maślankę z otrębami granulowanymi, często w międzyczasie podjadam jabłkami lub innymi owocami przede wszystkim słodyczami, gdy pije kawę wzmacnia mi się  ochota na kanapki z nutella z dodatkiem twarożku albo potrafię zjeść cala czekoladę mimo iż w żołądku juz nie mam miejsca, aż brzuch boli. Bardzo proszę o pomoc, strasznie się  zagubiłam... pozdrawiam!
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Dieta śródziemnomorska a serce

Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.

Lek. Krystyna Gałązka
30 poziom zaufania

Witam!

Niedoczynność tarczycy nie zawsze musi być jednoznaczna z tyciem. Rzeczywiście, klasycznie jest tak, że w przypadku nadczynności tarczycy dominującym objawem jest chudnięcie, a w przypadku niedoczynności-tycie. Jednak ta reguła nie zawsze się sprawdza. Szczególnie w chorobach autoimmunologicznych tarczycy nie ma reguł co do tycia i chudnięcia. Ważny jest też fakt, że zmiana wagi następuje szczególnie przed zdiagnozowaniem problemu, gdy poziomy hormonów są zmienione. Gdy ureguluje się poziom hormonów, wszystko może wrócić do normy.

Pozdrawiam!

0

Leczenie chorób tarczycy wymaga długoterminowych działań. Pierwotna przyczyna najczęściej nie leży w samej tarczycy, a w systemie immunologicznym. Kluczem do poprawy funkcjonowania tarczycy jest odnalezienie przyczyny, wyeliminowanie jej oraz odpowiednia dieta bogata w naturalną żywność.

Produkty i substancje, które powodują problemy z tarczycą.
- Są to przede wszystkim produkty rafinowane, przetwarzane, pasteryzowane, GMO, konserwowane, aromatyzowane, barwione,
- Soja - badania wskazują, że soja może mieć silne właściwości zmniejszające pracę tarczycy (nawet tak mała ilość jak 50g soi może osłabić istotnie pracę tarczycy).
- Gluten - budowa molekularna tarczycy jest prawie identyczna z glutenem, co zwiększa ryzyko ataku autoimmunologicznego. Proszę odstawić produkty z pszenicy - chleb, makarony, pierogi, kluski, mąkę itp.
- Warzywa psiankowate – ograniczać. Zaliczamy do nich pomidory, ziemniaki, paprykę (w każdej formie, również przypraw - chili, cayenne), bakłażana, tytoń, jagody Goji oraz owoce miechunki.
- goitrogeny - mogą zakłócać funkcjonowanie tarczycy, ale gotowanie produktów zawierających je powoduje dezaktywację tych substancji. Produkty zawierające goitrogeny to: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, kapusta włoska, kalarepa, brukiew, rzepa, proso, maniok, gorczyca, bataty, szpinak, truskawki, brzoskwinie, rzeżucha, orzeszki ziemne i piniowe, soja, rzodkiewka. Rzeżuchę i rzodkiewkę można jeść z umiarem, soję i orzeszki ziemne całkowicie wyeliminować, pozostałe można jeść po ugotowaniu.

Jak wspomagać tarczycę?
- zwiększyć spożycie białka, którego źródłem są między innymi: mięso (ale wolne od hormonów i antybiotyków w tym podroby), jaja, ryby;
- zwiększyć spożycie tłuszczu - niewystarczająca ilość tłuszczu zaostrza zachwianie równowagi hormonalnej. Do naturalnych zdrowych źródeł tłuszczy należą: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, masło ghee, smalec, olej kokosowy, mleko kokosowe, awokado, len, ryby, orzechy. Oleje roślinne rafinowane należy wyeliminować całkowicie;
- uzupełniać niedobory mikroelementów : witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D, kwasy tłuszczowe Omega-3, żelazo, selen, cynk miedź, jod;
- sięgać po żywność zawierającą lub wspomagającą produkcję glutationu. Jest to najsilniejszy przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy. Znajduje się w szparagach, brokułach, brzoskwiniach, szpinaku, czosnku, awokado, kurkumie, grejpfrutach, kapuście, orzechach włoskich, ostropeście plamistym, surowych jajach;
- dbać o prawidłową florę bakteryjną jelit - 20% funkcji tarczycy zależy od zdrowych bakterii jelitowych. Należy uzupełniać je probiotykami: np. spożywać produkty fermentowane: kiszoną kapustę, ogórki itp.;
- unikać produktów przetworzonych, środków pielęgnacyjnych i kosmetyków zawierających dużo chemii;
- unikać stresu, zadbać o relaks – tarczyca jest niezwykle wrażliwym organem i bardzo silnie reaguje na stres;

Więcej informacji na stronie: http://www.odzywiajsiezdrowo.pl/artykuly/profilaktyka-i-naturalne-leczenie-niedoczynnosci-tarczycy

Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty