Polscy naukowcy stworzyli sztuczną krew. To może być przełom w transplantologii
Naukowcy z Politechniki Warszawskiej opracowali sztuczną krew, która, jeżeli przejdzie fazę testową, może okazać się przełomem w medycynie. Wszystko ze względu na innowacyjne właściwości. - Nasza krew będzie w stanie przenosić tlen, czyli w tym wypadku nie tylko rozcieńczymy, ale zapewnimy jej też podstawową funkcję, jaką jest transport gazów - zapowiada prof. Tomasz Ciach, kierownik Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Do tej pory ta sztuka nie udała się żadnym naukowcom na świecie. Dlatego wciąż trzeba organizować społeczne zbiórki krwi. Dzięki właściwościom związku, w sztucznej krwi będzie można między innymi przechowywać organy do transplantacji. - Organy, które się pobiera do przeszczepu, bywają otłuszczone bądź uszkodzone, to duży problem. Chcielibyśmy, żeby w czasie ich przechowywania, móc je zregenerować - mówi Agata Stefanek, prezes spółki NanoSanguis S.A. i pracownik Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Wkrótce sztuczna krew będzie testowana na zwierzętach.ZOBACZ TEŻ: Rewolucyjna metoda walki z rakiem
Witam, przy tak niskim koszcie racji pokarmowej nie jest możliwe zapewnienie prawidłowego żywienia. Proszę zgłosic sie do rejonowego Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej .
Pozdrawiam
Witam, koszt wyżywienia Pani koleżanki jest zbyt niski aby zbilansować prawidłowo dietę i dostarczyć dla organizmu wszystkich niezbędnych składników pokarmowych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy 10-dniowy detoks organizmu jest zdrowy? – odpowiada Mgr Karolina Janion
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie produkty spożywcze zawierają dużo żelaza i węglowodanów? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Produkty spożywcze w diecie 93-latki w celu wyeliminowania anemii – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaka dieta przy anemii i braku żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Waga 45 kg przy 167 cm wzrostu a konieczność przytycia – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jak zrzucić zbędne kilogramy u 19-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Leczenie anemii spożywaniem mięsa – odpowiada Mgr Magdalena Antoniuk
artykuły
Spleśniały chleb w szpitalu. Jedzenie dla chorych w szpitalach pod lupą Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska
Dwie kromki chleba, kawałek margaryny i plasterek
4 złote - tyle wynosi dzienna stawka żywieniowa dla jednego pacjenta w polskim szpitalu
Dietetycy, którzy wspierają strajkujących medyków
Erytropoetyna (EPO) - charakterystyka, produkcja, choroby, znaczenie w sporcie
Erytropoetyna (EPO) to białko, które odgrywa bardz