Pytania do specjalistów
Pomoc W tym miejscu publikowane będą pytania wraz z odpowiedziami lekarzy i specjalistów.
X

Na Twoje pytanie czekają setki specjalistów!

Pytanie zadane:

Obniżona hemoglobina i hematokryt w badaniu krwi

Witam! Jestem kobietą i mam 37 lat. 2 tygodnie temu robiłam morfologię, bo miałam kołatania serca. To są moje wyniki, podaję razem z normą w laboratorium, w którym były robione. Leukocyty  -4,86 tys/ul (4-10), erytrocyty - 3,97 mln/ul (3,7-5,1), hemoglobina - 11,2 g/dl (12-16), hematokryt - 34,4% (37-47), MCV - 86,6 fl (83-103), MCH - 28,2 pg (27-35), MCHC - 32,6 g/dl (32-37), płytki krwi - 223 tys./ul (140-440), RDW - 14,1% (11-16), PDW - 15,6 fl (9-17), MPV - 12,4 fl (9-13), P-LCR -  44,4%, (13-43), żelazo całkowite - 14,9 umol/l (6,6-26). Jeden lekarz stwierdził, że jak na kobietę, to są dobre wyniki, drugi powiedział, że trochę za niskie i przepisał witaminę B12 w zastrzykach (nie brałam jej jak na razie), a trzeci nawrzeszczał na mnie, że mam anemię i powinnam znaleźć jej przyczynę, między innymi kazał zrobić kolonoskopię i tym mnie okropnie wystraszył. Bardzo proszę o interpretację tych wyników. Dodam jeszcze, że jestem szczupła, przy wzroście 162 cm ważę 51 kg. I bardzo często stresuję się, mam problemy z depresją i stanami lękowymi. No i chyba jestem hipohondryczką, bo okropnie boję się wszelkich chorób, teraz trzęsę się ze strachu po sugestii lekarza o kolonoskopii. Pozdrowionka!!!

Odpowiedź udzielona:

Witam serdecznie.

Wyniki Pani badań hemogloginy i hematokrytu sytuują się nieco poniżej dolnej granicy normy. Jednak ze względu na prawidłowy poziom krwinek czerwonych i żelaza nie ma wskazań do włączenia leczenia preparatem żelaza czy witaminy B12. Proszę skontrolować morfologię za kilka miesięcy. Jeżeli w kolejnych oznaczeniach widoczny będzie dalszy znaczny spadek poziomu hemoglobiny, hematokrytu, erytrocytów, należy wdrożyć diagnostykę niedokrwistości. Na chwilę obecną wskazana byłaby konsultacja ginekologiczna - częstą przyczyną niedokrwistości u kobiet są obfite krwawienia miesięczne.

Podziękuj 1

Podobne pytania