Obniżone RDW

Witam, właśnie odebrałam wyniki morfologii i chciałabym się upewnić, czy wszystko jest w porządku. Widzę, że wyniki są raczej w normie, mam obniżone RDW-SD i dosyć niskie żelazo. Czy powinnam w związku z tym zakupić w aptece jakieś żelazo w tabletkach? WBC 5,2 (4,0-11,0) Erytrocyty 4,55 (3,8-5,2) Hemoglobina 13,7 (11,6-15,5) Hematokryt% 39,0 (35,0-46,0) MCV 85,7 (78,0-102,0) MCH 30,1 (27,0-34,0) MCHC 35,1 (32,0-36,0) Płytki krwi 217 (150,0-400,0) LYM% 46,2 (21,0-50,0) MXD% 8,0 (1,0-13,0) NEU% 45,8 (38,0-70,0) RDW-SD 37,7 (39,0-52,3) PDW 11,0 (9,8-16,2) MPV 10,0 (9,4-12,6) P-LCR 25,3 (19,2-47,0) Żelazo 63 (59,7-179,68).

Pytanie zadane 08-04-2010r. o 13:25
 Redakcja abcZdrowie porady udziela Redakcja abcZdrowie

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.

Porada eksperta

Witam sedecznie.

RDW jest wskaźnikiem obrazującym rozkład objętości krwinek czerwonych. W Pani przypadku niewielki spadek tego prametru przy prawidłowym poziomie innych wskaźników czerwonokrwinkowych nie uprawnia nas do rozpoznania jakiegokolwiek schorzenia. Poziom żelaza we krwi jest prawidłowy - mieści się w dolnym zakresie normy, również brak jest cech anemii z niedoboru żelaza w Pani badaniu morfologii krwi. W związku z tym zamiast substytucji farmakologicznej żelaza zalecałbym zastosowanie diety bogatej w ten pierwiastek. Do pokarmów z największą zawartością żelaza należą: podroby, czerwone mięso, drób, ryby. Wskazane byłoby spożywanie dużej ilości soków owocowych w trakcie posiłków - witamina C znacznie poprawia wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.

Artykuły na ten temat:
Dyskusje na ten temat na Forum Zdrowie »
Komentarze
Wyloguj

Porady ekspertów

Analiza krwi 20-miesięcznego dziecka

Witam, mam najnowsze wyniki morfologii krwi mojej córeczki, robię jej badania co miesiąc...

lek. Sebastian Jamroży Porady udziela lek. Sebastian Jamroży lekarz rodzinny.
Jak interpretować manualny rozmaz krwi?

Witam, moja 3-letnia córka ma rozpoznaną neutropenię. W związku z tym musimy robić rozmaz...

lek. Karol Kaziród-Wolski Porady udziela lek. Karol Kaziród-Wolski lekarz w trakcie specjalizacji z kardiologii w Świętokrzyskim Centrum Kardiologii.
Ustalenie przyczyny niedokrwistości

Bardzo proszę o pomoc w odczytaniu morfologii krwi: żelazo - 23 hemoglobina - 9.6 hematokryt...

lek. Karol Kaziród-Wolski Porady udziela lek. Karol Kaziród-Wolski lekarz w trakcie specjalizacji z kardiologii w Świętokrzyskim Centrum Kardiologii.
Czy podczas miesiączki można wykonać badania krwi?

Witam, chciałabym się dowiedzieć, czy można robić badania krwi z czasie miesiączki. Czy wyniki...

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
Podwyższone erytrocyty: co powodują?

Witam serdecznie. Piszę, ponieważ zaniepokoiły mnie moje wyniki. Konkretnie chodzi mi o erytrocyty,...

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij