Ocet jabłkowy - leczy czy szkodzi?

Witam. Proszę o informacje na temat właściwości octu jabłkowego. Ostatnio pojawiło się sporo artykułów na temat jego cudownych właściwości. Czy ocet jabłkowy zakupiony w sklepie spożywczym (skład wg producenta to ocet jabłkowy i przeciwutleniacz) nie szkodzi? W jakich ilościach dziennych należy go spożywać? Dziekuję.

ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witamy serdecznie!

Ocet jabłkowy jest produktem fermentacji soku lub moszczu jabłkowego. Możemy kupić go zarówno w sklepie spożywczym, jak i w aptece. Z powodzeniem można stosować go stosować jako dodatek do sałatek, czy też innych dań. Jest bogaty w wiele substancji: kwasy - octowy, cytrynowy, mlekowy, a także witaminy, minerały oraz pektyny.

Ocet jabłkowy poza swoimi walorami smakowymi, które wzbogacają nasze potrawy, ma również właściwości lecznicze:
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego - ułatwiając tym samym trawienie,
- zawiera również pektynę - substancja ta z jednej strony poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, z drugiej obniża poziom cholesterolu. Profilaktyczne stosowanie octu jabłkowego korzystnie wpływa na zdrowie człowieka.

Stosowanie octu jabłkowego jest jednak bezpieczne tylko wtedy, jeżeli tylko nie przekroczymy zalecanych dawek. Proszę jednak pamiętać, że ocet jabłkowy może zaburzać wchłanianie niektórych substancji leczniczych, ze względu na swój odczyn.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty