Parę pytań do eksperta na temat diety dla kulturystów

Witam, na początek opisze czym się zajmuję (raczej, czym chcę się zająć poważniej), co skłoniło mnie do "trzymania diety" oraz jaka waga, wzrost, wiek itd. A później zadam parę pytań , jesli można :). Od 1 czerwca 2009 roku zajmuję się kulturystyką, to znaczy próbuję. Zawsze coś sie znajdzie,abym nie mógł trzymać diety. Czy to jedzenie zbyt drogie czy to brak czasu. Do diety przyciągnęła mnie chęć "zdobycia" muskulatury. Więc tak, od jakiegoś czasu czytam czasopisma o tematyce kulturystycznej, ale gdy dowiedziałem się, że jest możliwość zasięgnięcia porady od lekarza to odrazu napisałem tu. Wiek 17 lat, waga 77 kg (ważona na czczo - zaczynałem od 58 kg w czerwcu), wzrost 194 cm. Jest lepiej niż było, lecz nie jest to jeszcze to, czego oczekuję lub raczej do czego chciałbym dojść. Przyszedł czas na pare pytań. Zależy mi na zwiększeniu wagi, tak gdzieś do 92-94 kg dojść, ale mniejsza z tym. 1) Dostałem parę porad na różnych forach kulturystycznych na temat zapotrzebowania kalorycznego oraz rozkładu białka, węglowodanów i tluszczy. Rozkład poszczególnych składników wychodził mniej więcej tak (według ich porad): białko 2-2,2 g na kilogram masy ciała, weglowodany 5-5,5 g na kilogram masy ciała i tłuszcze 1-1,8 g na kilogram masy ciała - oczywiście, aby zwiększyć masę mięśniową. Ciekawi mnie, jakie zdanie na ten temat ma Pani. Czy za dużo tego wszystkiego? Za mało czy też w sam raz? 2) Jak to jest z wieprzowiną i drobiem? Z tego, co się naczytałem, lepszy jest drób (chude ryby też, ale to nie o to chodzi), bo jest chude itd. Jakie zdanie ma na ten temat Pani? Co wybierać drób czy wieprzowinę? 3) Jak wygląda sprawa z tłuszczami - często jest napisane, aby nie smarzyć potraw na oleju czy tam oliwie z oliwek, ponieważ tracą podczas obróbki termicznej swoje właściwości. Czy jest to prawda ? Jeśli tak, to czym zastąpić olej/oliwę? Bo gotowanie na parze już troszkę mi się przejadło :]. 4) Owoce - jak jest z nimi? Ogólnie to fruktoza, cukry proste, więc chyba niepotrzebny? Czytalem także, że powinno się jeść tylko rano? Jak to jest z owocami? 5)Suplementy diety - co Pani sądzi o nich? Moja mama nie pozwala, ponieważ boi się o moje zdrowie. Czy zwykle aminokwasy, aminokwasy rozgałęzione (bcaa), witaminy, odżywki białkowe, węglodowanowe oraz tzw. gainery (shakei, 30 g białka, 70 g węglowodanów na 100 g) mogą mi zaszkodzić? Czy może pomóc? PS Z witaminami chodzi o te, które można kupić w sklepach z suplementami diety. 6) Różnica czasowa pomiędzy posiłkami - ile powinna wynosić? Czytałem, że 2 h 30 min do 3 h. Czyli wychodzi ok. 5-6 posiłkow w ciągu dnia. Pozdrawiam, Adrian
ponad rok temu

Co jeść po wysiłku fizycznym?

Osoby, które rozpoczęły przygodę ze sportem zastanawiają się być może, co powinny jeść po zakończonym treningu. Obejrzyj nasz film i dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta sportowca.

Witam!

Przede wszystkim w sportach siłowych należy zwiększyć podaż białka. Nie można dopuścić do niedoboru, jak i nadmiaru składników odżywczych. Jeśli chodzi o zapotrzebowanie ilościowe na białko, tłuszcz i węglowodany, to jest to kwestia indywidualna, zależy od aktywności fizycznej, wieku i wagi.

Dieta sportowca musi być bardzo indywidualna i dostosowana do jego aktywności fizycznej. Najlepiej jest spożywać 5 posiłków dziennie. Ideałem natomiast jest 6 niskotłuszczowych posiłków spożywanych w równych odstępach czasu. Śniadanie można rozdzielić na dwa mniejsze posiłki.

Posiłki o wysokim indeksie glikemicznym (także owoce) najlepiej spożywać po posiłku lub na długo przed nim np. rano - jeśli nie masz wtedy treningu.

Pamiętaj, aby posiłki były małe objętościowe, wysokoenergetyczne, złożone najlepiej ze świeżych produktów i lekkostrawne.

Z tego powodu najlepiej nie smażyć produktów, ale spożywać posiłki gotowane, duszone czy pieczone i świeże. Jeśli jednak smażysz to używaj właśnie oliwy z oliwek i oleju rzepakowe. Tylko te tłuszcze są zdrowe i nie zmieniają w tak szybkim czasie swojej budowy chemicznej, dzięki czemu pozostają w formie nieszkodliwej dla zdrowia. Ale pamiętaj, nigdy nie smaż 2 razy na tym samym tłuszczu - jest to bardzo niekorzystne!

Spożywaj mięso bogate szczególnie bogate w białko głównie drób i TŁUSTE i chude ryby.

Suplementy stosowane w zwiększaniu masy ciała to arginina (wspomaga syntezę białka), kreatyna (zwiększa masę mięśniową), ryboza (dobre źródło energii dla mięśni), BCAA i glutamina (synteza białek mięśniowych), tauryna (działanie antykataboliczne) i inne. Najlepiej udać się do trenera, który pomoże dobrać Ci najlepsze suplementy, jeśli się na nie zdecydujesz. Suplementy nie są jednak konieczne.

Mam nadzieję, że udzieliłam pomocnych informacji.

Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty