Zdrowa żywność
Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.
Witam!
MCHC - średnie stężenie hemoglobiny w krwince czerwonej - podwyższenie może wskazywać na niedobór witaminy B12 i/lub kwasu foliowego - wskazane oznaczenie ich stężeń we krwi - lub wrodzoną chorobę - sferocytozę.
RDW-SD - współczynnik zmienności rozkładu objętości erytrocytów - odchylenie ma zapewne związek z nieprawidłową wartością MCHC.
Żelazo - zapewne to "inne m" jest grackim "mi", a stężenie wyrażone jest w mikrogramach/dl. Wartość obniżona. Wskazane oznacenie ferrytyny i TIBC (całkowita zdolność wiązania żelaza).
Triglicerydy - wartość zdecydowanie podwyższona.
HDL - zbyt niskie stężenie, u kobiet powinno wynosić co najmniej 50 mg/dl.
Wskazana jest wizyta u lekarza rodzinnego.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wyniki morfologii, żelaza i TSH – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Podwyższony RDW – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Podejrzenie anemii z niedoboru żelaza u 20-letniej osoby – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Łagodna niedokrwistość pochodzenia infekcyjnego – odpowiada Lek. Agnieszka Barchnicka
- Czy poniższe wyniki wskazują na anemię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Podwyższone stężenia MCV i MCH – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- RDW-SD a jego wzrost w morfologii – odpowiada Judyta Samul-Jastrzębska
- Niski poziom hemoglobiny w badaniach krwi – odpowiada Lek. Magdalena Szymańska
- Jak długo trwa leczenie anemii z niedoboru żelaza? – odpowiada Lek. Izabela Brym
- Czy wyniki krwi u 27-letniej kobiety są odpowiednie? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
artykuły
Niedokrwistość (anemia) - diagnostyka, typy
Niedokrwistość (anemia), jest opisywana jako stan
RDW SD - norma, wskazania, wyniki, podwyższone, obniżone
RDW SD to wskaźnik rozkładu objętości erytrocytów.
Najpopularniejszy mit dotyczący szpinaku. Nie jest dobrym źródłem żelaza
Osoby z niedoborem żelaza sięgają po szpinak bardz