Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Kobieta , 42 lata

Witam. Odebrałam wyniki badań, a ponieważ dzień wizyty u lekarza jest odległy, proszę o pomoc w interpretacji wyników: "ALT 86 U/l norma: 10-31 AST 41 U/l norma: 10-31 GGT 65 U/l norma: 5-38 przy czym: LDH 224 U/l morma:135-225 glukoza 98 mg/dl". Dodam, że w 2008 roku miałam usuwany laparoskopowo woreczek żółciowy. Obecnie występują u mnie częste wzdęcia i odbijania. Ważę 95 kg. Mam 42 lata. Pozdrawiam.

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie 79
Redakcja abcZdrowie Stażysta/Rezydent, Warszawa Śródmieście

Witam serdecznie,

Podwyższone wartości ALAT, ASPAT oraz GGT mogą wskazywać na ostre lub przewlekłe choroby trzustki lub wątroby (infekcje, uszkodzenie w wyniku zażywania leków, działania substancji toksycznych, stłuszczenie itp).

Aby stwierdzić dlaczego u Pani wyniki są przekroczone konieczna jest konsultacja lekarska - najlepiej z internistą lub gastroenterologiem. Lekarz musi mieć możliwość osobistej rozmowy z Panią (wypyta o dolegliwości, zażywane leki, choroby przewlekłe) oraz zbadania Pani. Wskazane byłoby także wykonanie badania USG jamy brzusznej.

Z pewnością nie bez znaczenia jest duża waga. Otyłość sprzyja problemom z wątrobą, trzustką oraz przewodem pokarmowym. Jest dużym czynnikiem ryzyka cukrzycy - u Pani poziom glukozy jest aktualnie w górnej granicy normy, a więc trzeba to obserwować. Konieczna zatem byłaby utrata masy ciała, a poza tym - dieta lekkostrawna. Należy unikać potraw smażonych, wzdymających (np. groch, kapusta, fasola), potraw mącznych oraz słodyczy (pokarmy bogate w cukry proste powodują często wzdęcia). Należy jeść duże ilości warzyw, pieczywo pełnoziarniste, drób i chude mięso. I oczywiście postawić na ruch - co najmniej 3x w tygodniu 30-45 minut ćwiczeń.

Pozdrawiam serdecznie.